KOJA ČAŠA IDE UZ KOJU VRSTU VINA?

29.06.2016.

Svaka vrsta vina ima odgovarajuću čašu iz koje se servira. Saznajte koja čaša ide uz koju vrstu vina.

 

Bez obzira da li je slatko ili suvo, belo ili crveno, vino zahteva vrlo specifične procedure služenja kako bi njegov ukus dostigao svoj pun potencijal. Pored odgovarajuće temperature služenja, svaka vrsta vina zahteva i specifičnu vrstu čaše.

 

vinske čaše


Delovi vinske čaše


Baza/Stopica - Omogućava da čaša stoji uspravno.
Nožica - Omogućava da držite čašu tako da ne zagrevate vino svojom telesnom temperaturom.
Balon - po njemu se najveći broj čaša razlikuje. Baloni svih vinskih čaša su malo uži na vrhu nego na dnu. Ovaj oblik omogućava da se uhvati i rasporedi aroma vina prema ustima i nosu. Baloni čaša su takođe dizajnirani da površina otvora odgovara vina - čaše za crveno vino će imati veću površinu kako bi vino moglo da "diše", dok će one za belo vino imati manju. Čaše za šampanjac će imati veoma malu površinu otvora kako bi zadržale karbonaciju.
Obod - imperativ za postizanje punog doživljaja vina. Što tanji obod, to će manje staklo odvraćati pažnju od vina dok ga pijete.
Boja - Najbolje vinske čaše su kristalno prozirne kako bi dozvolilte da se lepota i suptilnost vina pokaže kroz njih.


Crveno vino


Crvena vina se prave od crnog grožđa i fermentuju se sa ljuskom. Ljuska je ono što daje crvenu boju vinu. Crvena vina obično imaju jači ukus, i dobro se uparuju sa hranom kao što su crvene mesa (govedina, jagnjetina), jela sa pastom, itd. Obično se služe na ili ispod sobne temperature.


Čaše za crvena vina

Crvena vina je najbolje služiti u velikim vinskim čašama. Baloni ovih čaša su puniji i okrugliji i sa većim otvorom u odnosu na druge vinske čaše sličnih kapaciteta, kako bi se omogućilo da ubacite nos u čašu i osetite arome. Složene arome i ukus crnog vina zahtevaju čašu sa većom površinom kako bi dozvolile da vino dođe u kontakt sa više vazduha.
Posebna vrsta čaša za crveno vino su čaše za bordo. One su više od tradicionalnih čaša za  crveno vino, ali balon nije tako veliki. Namenjen je za teža vina punog tela kao što su Cabernets i Merlots. Visina čaše omogućava da vino direktno prođe u grlo kako bi se povećao njegov ukus. Još jedna vrsta čaša su čaše za burgundy, dizajnirane za lakša vina punog tela kao što je Pinot Noir. Nisu visoke kao čaše za bordo, ali je balon veći, usmeravajući vino na vrh jezika kako bi se osetio njegov delikatan ukus.


Belo vino


Bela vina se prave of crnog ili belog grožđa, fermentuju se bez ljuske, i često u kombinaciji sa citrusnim aromama i začinima. Bela vina se obično služe rashlađena, sa lakšom hranom, kao što su živina i riba.


Čaše za belo vino

Čaše za belo vino će imati balon više u obliku slova U, omogućavajući istovremeno i da se osete arome ali i održi hladnija temperatura. Čaše za mlađa bela vina imaju nešto veći otvor koji usmerava vino na vrh i strane jezika kako bi se osetila njegova slast. Čaše za zrelija bela vina će biti pravija i viša kako bi usmerile vino na zadnji deo i strane jezika i kako bi se osetio snažniji ukus.

 

Penušavo vino

 

Penušavo vino ili šampanjac daje nagoveštaj luksuza, kroz gaziranu teksturu. "Iskrice" u penušavom vinu su mehurići ugljen-dioksida, što je prirodni nusproizvod procesa fermentacije.


Čaše za penušavo vino

"Champagne flute" su prave i uže od većine vinskih čaša kako bi zadržale karbonaciju i ukus vina.


Roze vina


Rose vina su roze ili crvenkaste boje, koja se dobija tako što je ljuska grožđa uključena u samo prvih nekoliko sati procesa fermentacije, ili ponekad zbog mešanja sa crvenim i belim vinima. Većina roze vina su srednje slatka, ali neki od najboljih evropskih rozea mogu biti veoma suvi.


Čaše za roze

Dve vrste čaša su široko prihvaćene za roze - čaše sa nožicom i manjim blago zaobljenim balonom, i one sa manjim balonom blago zvonastog oblika. Budući da su ova vina prilično slična u procesu fermentacije belim, prihvatljiva je i upotreba čaša za belo vino. Pri izboru čaša za roze, one sa blago zvonastim oblikom su poželjna za mlađa vina, koja su manje slatka od onih zrelih. Zvonasti oblik omogućuje da vino "protrči" do vrha jezika, gde su čula ukusa najosetljiviji na slast. Ovo omogućava da se slast vina poboljša, dajući oštrim vinima više balansiran ukus. Za roze vina koja su zrela i imaju puno telo, odgovaraju čaše sa blago zaobljenim balonom. Oblikovane su kao čaše za crveno vino, s tim što je balon kratak i zaobljen na dnu.


Desertna vina


Desertna vina su, kako samo ime sugeriše, slatka vina i uglavnom se služe uz desert. Budući da postoje mnoge vrste desertnih vina, pravilo za izbor vina je da mora biti slađe od deserta uz koji se pije.


Pojačana vina


Pojačano vino je vino koje je pomešano sa neprečišćenim vinskim destilatom, najčešće brendijem, koji daje ovim vinima poseban ukus i veći sadržaj alkohola od normalnog vina.


Čaše za desertna i pojačana vina

Čaše za ova vina bi trebalo da budu manje kako bi usmerile vino ka grlu i omogućile da ne preovlada slast. Desertna vina generalno imaju veći sadržaj alkohola pa su manje čaše savršene za seviranje.


Vinske čaše bez nožice

Imaju isti oblik i vrste balona kao tradicionalne vinske čaše sa nožicom. Nude istu funkciju i moderniji dizajn ali se vina u njima mogu zagrejati brže. Svakako se lakše održavaju budući da nemaju nožicu.


Da li su mi neophodne različite čaše za različita vina?


Dakle, izbor je toliko veliki da se verovatno pitate da li je neophodna posebna čaša za svako vino koje pijete. Kratak i jednostavan odgovor je ne. Vino će imati dobar ukus u čaši stvorenoj posebno za tu vrstu, kao i u običnoj čaši. Vino je ono što je bitno, a ne čaša.