SEDAM ČINJENICA O SAUVIGNON BLANCU

16.05.2019.

 

 

Ukoliko želite da se osvežite belim vinom, Sauvignon Blanc je pravi izbor i na njega se odlučuju mnogi ljubitelji vina. I to sa razlogom - ovo vino je sveže, osvežavajuće i lako za piti. Njegova visoka kiselost i širok spektar ukusa čine ga izuzetno prilagodljivim u kombinaciji sa mnogim vrstama hrane i, najbolje od svega je što je prilično pristupačno vino. Mnogi ljubitelji vina vole čašu ledeno hladnog Sauvignona Blanc, a ne znaju mnogo o ovoj plemenitoj sorti grožđa. Predstavljamo odgovore na sedam najčešćih pitanja o Sauvignonu Blancu koje možda niste znali.

 

 

Šta je Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc je sorta belog grožđa koja se uzgaja širom sveta. Njegovo ime najverovatnije potiče od reči "divlji" (sauvage) i "beli" (blanc) na francuskom jeziku. Sauvignon Blanc je osma najzastupljenija sorta grožđa širom sveta.

 

Kako izgleda Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc je sorta grožđa zelene boje koja se koristi za proizvodnju belog vina. Kada je zrelo, grožđe je okruglog oblika i visi u malim, kompaktnim grozdovima. Sorta cveta kasno a rano sazreva, što je savršeno za sunčane regione.

 

Odakle potiče Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc izvorno potiče iz francuske regije Bordo.  Sorta Sauvignon Blanc je 1700. godine ukrštena sa Cabernet Francom kako bi se proizvelo grožđe Cabernet Sauvignon.

 

Gde raste Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc raste u raznim vinogradarskim regijama širom sveta. U regione koji gaje velike količine zasada spadaju Bordo i dolina Loare u Francuskoj, Južno ostrvo (jedno od dva glavna ostrva Novog Zelanda), područje Margaret River u Australiji, Kalifornija i Čile.

 

Kakav ukus ima Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc ima širok spektar profila ukusa, u zavisnosti od regiona iz kojeg dolazi. Na primer, Sauvignon Blanc iz evropske regije (Bordo, Dolina Loare) će imati tendenciju da bude više mineralnog karaktera, dok će Sauvignon Blanc drugih regiona (Novi Zeland, Australija, Kalifornija) imati više travnate arome i arome tropskih plodova.

 

Zašto Sauvignon Blanc ponekad miriše na travu?

 

Ovaj ukus u vinu dolazi od jedinjenja u grožđu koja se nazivaju aldehidi. Ova jedinjenja su izraženija kod nekih sorti grožđa, a jedna od njih je i Sauvignon Blanc.

 

Sa kojom hranom se slaže Sauvignon Blanc?

 

Sauvignon Blanc sa većom kiselošću dobro se slaže uz prženu hranu, ali i uz povrće. Kiseline iz vina takođe jako dobro idu i uz slaniju hranu (šunke, suvo meso, usoljenu ribu).