SEDAM ČINJENICA O PINOT NOIRU

02.05.2019.

 

 

Uprkos beskrajnom broju sorti grožđa, većina poznavalaca vina će se složiti da je Pinot Noir jedno od najboljih. Od njega se dobijaju ukusna, slasna vina, pa je zbog toga osvojilo srca mnogih vinopija. Podelićemo sa vama sedam činjenica o Pinot Noiru.

 

Šta je Pinot Noir?

 

Pinot Noir je sorta crnog grožđa koja raste u različitim regionima širom sveta i na koje ekstremno utiče okruženje u kome raste.

 

Kako izgleda Pinot Noir?

 

Pinot Noir je sorta crnog grožđa sa vrlo tankom ljuskom. Kada je zrelo, njegova zrna se čvrsto spajaju unutar grozda. Ime grožđa potiče od francuskih reči Pinot i Noir, što znači bor i crno, zbog činjenice da grozdovi Pinot Noira izgleda kao šišarka crnog bora.

 

 

Odakle potiče Pinot Noir?

 

Pinot Noir potiče iz Cote d’Or u Burgundiji, u Francuskoj.

 

Gde Pinot Noir raste?

 

Pinot Noir je jedna od najpoželjnijih sorti grožđa na koje veoma utiče zemljište i klima regiona u kojem se gaji. Pinot Noir se može naći u svakoj zemlji u kojoj se proizvodi vino, iako će njegov profil ukusa biti izuzetno varijabilan od regiona do regiona.

 

Koji su najpoznatiji regioni gde se gaji Pinot Noir?

 

Burgundija se smatra krunskim draguljem za Pinot Noir, posebno Côte de Nuits region. Drugi značajni regioni za Pinot Noir su Champagne, Willamette dolina u Oregonu, centralna obala Kalifornije i regije Marlborough i Martinborough na Novom Zelandu.

 

Kako Pinot Noir može da se nađe u šampanjcu kada je to crno grožđe?

 

Kao i kod većine drugih sorti crnog grožđa, uprkos tome što mu je ljuska tamna, sok iz grožđa Pinot Noir je zapravo bezbojan.

 

Kakav ukus ima Pinot Noir?

 

Profili ukusa Pinot Noir-a imaju širok spektar, u zavisnosti od toga iz kog regiona ono dolazi. Primeri iz Burgundije i Oregona imaju tendenciju da budu lakši, sa ukusima trešnje, gljive i zemlje. Pinot Noir iz Kalifornije će uglavnom biti srednje jak sa ukusom zrelog, crvenog voća.