ZAŠTO POSTOJE RAZLIČITE VRSTE VINSKIH BOCA?

28.03.2019.

 

 

Vinske boce dolaze u raznim oblicima i veličinama, od visokih i tankih do kratkih i stabilnih. I dok oblik boce ne utiče na ukus vina, svaka boca najčešće predstavlja neku tradiciju koja se odnosi na mesto gde se vino proizvodi. Iako postoji stotinu različitih oblika boca, većina proizvođača vina se odlučuje za jednu od ove tri: burgundsku bocu, bordošku bocu i Alzas/Mozel bocu.

 

Evo jednostavnog objašnjenja kako su one nastale:

 

Burgundska boca

 

Orfelin Vinarija Kovačević

 

Prva boca od ove tri glavne koja je postala sveprisutna bila je burgundska boca. Izmišljena je negde u devetnaestom veku, i smatra se da ima zaobljene strane samo zato što je ovaj dizajn za staklare bio najlakši da se izradi. Nakon stvaranja boce, proizvođači Burgundija – odnosno ljudi koji su odgovorni za izradu prvih vina od Chardonnay-a i Pinot Noir-a - počeli su da koriste flaše za punjenje svojih crvenih i belih Burgundaca. Pinot i Chardonnay čuvali su se u ovim bocama pa je tako njihovom popularizacijom i ova boca u roku od nekoliko decenija postala najpopularnija. Danas se većina crvenih vina sa ukusom sličnim Pinot Noiru - lagana, svetla i složena - kao što su Nebbiolo, Gamay i Etna Rosso mogu naći u ovakvoj boci.

 

 

Bordoška boca

 

Doja Prokupac

 

Gotovo odmah nakon stvaranja burgundske boce stigla je čuvena bordoška varijanta. U njoj su se čuvala dva najpopularnija crvena vina na svetu, Cabernet Sauvignon i Merlot, tako da je ova boca odmah postala popularna među proizvođačima širom sveta. Ono što bordošku bocu razlikuje od burgundske su prepoznatljiva “ramena” boce. Većina veruje da su ta “ramena” stvorena kako bi se uhvatio sediment koji se često mogao akumulirati u starim Bordo vinima dok se boca dekantirala. Međutim, nije potvrđeno da je to pravi razlog zašto boca ima ovakav oblik. Mnogi takođe veruju da je njen dizajn drugačiji samo zato da bi mogla da se razlikuje od burgundske boce.

 

Alzas/Mozel boca

 

Harizma Aleksandrović


Alzas/Mozel boca nastala je ubrzo nakon bordoške. Izvorno stvorena za skladištenje rizlinga - i suvog i slatkog – u ovoj boci se sada najčešće čuvaju slična vina kao što je Gevirctraminer. Ove boce su mnogo delikatnije od burgundskih i bordoških, a smatra se da je to zato što je glavni transportni pravac za ova vina bila Rajna, što je značilo manje rečne brodove. To je dalje značilo da su boce morale da budu tanke kako bi se uklopile što je moguće više unutar broda. A s obzirom na to da se prevoz odvijao na reci, njihovo putovanje bilo je blaže nego ono na otvorenom moru, kako su Burgundi i Bordo vina najčešće dolazila u Veliku Britaniju.

 

Bez obzira na oblik boce u kojoj se vaše vino nalazi, najkorisniji aspekt ova tri dizajna je taj što dopuštaju da se boce skladište bočno, omogućavajući tako da vino dođe u kontakt sa čepom a čime se osigurava da neće doći u dodir sa kiseonikom.