SAZNAJTE VIŠE O VINU MERLO

06.06.2019.

 

 

Merlo, što na francuskom znači "Mala crna ptica", jedna je najpopularnijih vrsta crnog grožđa za pravljenje vina. Poznato po tome što je meko, zrelo i elegantno, većina Merlo-a su vina koja su pitka, i koja dobro idu uz hranu, ali isto tako "idu" i sama. Ovo je pristupačno vino koje se često preporučuje kao prvo crveno vino koje treba da pije neko kome je crveno vino novo.

 Veruje se da je prvi put ovo grožđe korišćeno za proizvodnju vina krajem 1700-tih godina kada ga je francuski vinar u regionu Bordo formalno označio kao sastojak u njegovoj mešavini vina Bordo. Od tog trenutka, grožđe se proširilo izvan Bordoa i postalo je poznato po svojoj jedinstvenoj sposobnosti da dodaje mekoću i sjajan voćni ukus vinu kada se kombinuje sa omiljenim grožđem u regionu, Cabernet Sauvignon. Kaberne Sovinjon i Merlo upotpunjavali su jedno drugo tako da su postali glavni sastojci za svetski poznatu mešavinu Bordoa, koju sada pije većina vinopija.

Kako se popularnost Bordo vina širila duž planete, tako je rasla i popularnost Merloa. Kada je grožđe stiglo u Kaliforniju sredinom devetnaestog veka, umesto da ga mešaju sa Cabernet Sauvignon-om, američki vinari počeli su da prave vino koristeći 100% Merlo. Grožđe je lako raslo i otkrili su da Amerikanci stvarno voleli mekoću grožđa i da su uživali u njegovom niskom nivou tanina.

Merlo je sorta koja sadrži najmanje 13,5% alkohola, ali može da dostigne i 14,5%, posebno kada se gaji u toplijoj klimi kao što je Australija, Kalifornija ili Čile. Često se kaže da vino ima ukus koji podseća na šljivu i ima note čokolade. Takođe se smatra glatkim, nežnim i vrlo pitkim vinom.