TELO VINA

07.02.2019.

Šta je to telo vina?

 

Jedan od primarnih načina za analiziranje vina je njegovo telo. Ovaj termin se odnosi na težinu, punoću i uopšteno osećaj koji vino ostavlja u ustima. Deli se na tri kategorije: lako telo, srednje telo i puno telo.

 

 

Iako postoje mnogi faktori koji mogu da doprinesu telu vina, glavni faktor je alkohol. Zbog toga, poznavanje uticaja alkohola na vino je dobar trik koji će pomoći da brzo saznate u koju kategoriju tela spada vino koje pijete. Razlog zašto alkohol ima glavni uticaj na telo vina je taj, što je alkohol ono što vinu daje viskoznost i odgovoran je za utisak težine ili lakoće koji doživljavamo kada pijemo vino. Viskoznost je termin koji se koristi za definisanje osobine tečnosti u smislu koliko lako pružaju otpor međusobnom kretanju njihovih slojeva (npr. voda je manje viskozna od meda jer ima manju težinu i lakše se kreće).

 

Ukoliko vino sadrži više alkohola, ono je viskoznije, odnosno postaje teže i na taj način se oseća punije u našim ustima. Zbog toga nazivamo jako viskozno vino – vino punog tela a nisko viskozno - vino lakog tela.

 

Ovo su neka opšta pravila:

 

Za vina sa procentom alkohola koji je manji od 12.5% (procenat alkohola uvek piše na etiketi) se kaže da su vina lakog tela. To su uglavnom bela vina koja smatramo svežim i osvežavajućim. Dobri primeri ovih vina su na primer rizling ili italijanski Prosecco. Vina sa sadržajem alkohola između 12.5% i 13.5% se smatraju vinima srednjeg tela. Dobri primeri ovih vina su roze, francuski burgundac, Pinot Grigio i Sauvignon Blanc. I na kraju, svako vino sa sadržajem alkohola iznad 13.5% smatra se vinom punog tela. Neka od vina koja imaju procenat alkohola veći od 13.5% i koja se smatraju vinima punog tela su na primer Syrah / Shiraz, Cabernet, Merlot i Malbec. Dok je većina vina sa preko 13.5% alkohola obično crvena, Chardonnay je odličan primer belog vina koji se često može smatrati vinom punog tela.