ŠTA ŽENE VOLE DA PIJU

17.03.2016.

Ne jednom se desilo da poklon bude promašaj. Da piće ne ide uz haljinu, ili češće, uz raspoloženje (znamo, večita zagonetka). Svakave su se strahote dešavale u kafićima, a za organizatora žurke nema većeg jada od nepopijenog pića koje mora da se vrati

 

Šta žene žele da piju? I šta žene uopšte žele? Zbog ovog pitanja provedeno je mnogo besanih noći.


Ne jednom se desilo da poklon bude promašaj. Da piće ne ide uz haljinu, ili češće, uz raspoloženje (znamo, večita zagonetka). Svakave su se strahote dešavale u kafićima, a za organizatora žurke nema većeg jada od nepopijenog pića koje mora da se vrati, ili trezvenih gostiju od kojih niko neće postaviti fantastične šarene slike iz izlaska na svoj facebook.


Dakle šta je to što žene vole? Jedini istinit odgovor je: sve zavisi.


Postoje veoma seksi pića. Postoje pabovi i pivnice gde važe sasvim neki drugi maniri. Postoje romantične prilike, formalne situacije, poslovne zabave i proslave, i da haos bude veći postoje hipsterski klubovi, tamo gde se pije bilo šta iz bilo kakve čaše Ili tegle.


U Beogradu ima milion kafića u kojima se provodi dan, popodne sa prijateljima, i neretko se sve to spoji u celokupan noćni izlazak. Takvi kafići su najpre mesta za druženje, i pored kafe i čaja, obavezno sadrže dosta vrsta piva i gaziranih napitaka. Šta je ženski adut na ovakvim mestima? Žene su odavno naučile da je nepristojno puštati konobara da čeka, i da se pri prvom kontaktu pogledom s osobljem treba saopštiti piće za to veče. Od prenemaganja "šta da naručim" svima se diže kosa na glavi, tako da imajte ove stvari na umu ukoliko planirate žurku na koje će biti pozvane devojke i žene. One već uveliko znaju šta im treba. Krenimo redom.

 

Da li žene vole da piju seksi pića?


Cider


Barem jedna do dve robne marke su uvek zastupljene. Bilo da je reč o britanskom cideru koji više nalikuje pivu s jabukama (Strongbow), ili onim ciderima na koje smo više navikli i koji su slađi, barem jedan cider je uvek moguće naručiti u svom omiljenom kafiću. Za razliku od piva, cider ima veći postotak alkohola - 4 do 5 % - i po svojoj prirodi nipošto ne ometa prirodu mesta: neće smetati porodici s decom u bašti kafića, niti ljudima različitih ukusa i godina koji se tu nalaze. Cider je prilično bezbedno i ukusno piće.


Vino


Nekada su se vina u lokalnim kafićima dobijala u glupim čašama, i svega 125 mililitara. Sada se daleko veća prednost daje čašama veće zapremine, 175 ml za belo vino, i do čak 250 ml za crno i crveno vino. Neki kafići svesno prevazilaze prvobitne koncepte lokalnih mesta za izlazak i približavaju se vinarijama držeći u ponudi odličnu selekciju kvalitetnih vina na čašu. Među njima mogu da se pronađu zaista senzualna vina sa voćnim ukusima.


Žestina


Viski, votka, džin, rum i konjak su osnovna postavka svake kafane koja drži do sebe. Često uz to ide i vinjak i rakija. Rakija per se zaslužuje priličan elaborat, uz jednu ogradu - dame koje je uopšte piju, vrlo dobro znaju i same koja je to rakija koju žele. Najčešće nije nikakva "loza" i "šljivovica", već medovača, orahovača, višnjevača, i ostale egzotične rakije. Za razliku od rakije, sa ostalim žestokim pićima mogu se praviti kokteli i mešavine. Džin - tonik je popularan i zbog jednostavne pripreme - na jedan šot džina doda se tonik, nešto mrvljenog leda i malo limuna.


Dnevna pića


Kafa, čaj, đus, limunada, mineralna voda. Ovde nema nikakvih misterioznih aspekata, a opšte je poznato da dobra kafa apsolutno nema cenu i mora da se nađe na svakom mestu koje posećuju žene.


Specijalne prilike


Pogađate o čemu se radi - romantični izlazak. Ubedljivo najlakša stvar za organizaciju rada kafića i restorana. Jer - gotovo je sigurno da ćete omanuti, te se na vreme treba opustiti, i isplanirati nekoliko iznenađenja iz rukava, za one trenutke kada se dogodi da voljena ženska osoba ne može da dobije baš onaj uvrnuti malo poznati fancy koktel koji želi (standardne imaju valjda svi u pićovniku). Pred vama je predlog za obaranje s nogu - stilom:)


Kir Royal


Čuveni francuski koktel koji je varijacija koktela Kir, samo što se umesto belog vina u Royal verziji koristi šampanjac, odnosno penušavo vino. Vrlo često se služi kao aperitiv, pre jela.
Recept je jednostavan: potrebna vam je jedna manja boca likera od ribizle (crème de cassis), ili drugog bobičastog voća, malina je veoma dobra zamena (jedna boca likera ide na 10 do 30 ljudi). Dve boce ohlađenog šampanjca ili drugog penušavog vina, za 10 pića, 4 boce za 20 pića, i 6 boca za 30 pića. Ukoliko možete, u svaku čašu ubacite po kandiranu trešnju. Živeli!


Ovo piće je jedno od prvih mešanih pića na svetu, datira iz 1841. godine. Dobilo je naziv po gradonačelniku grada Dižon u Francuskoj Feliksu Kiru koji je uveo običaj prezentacija poslovnih projekata za velike delegacije u poseti. Nakon širenja popularnosti likera iz regiona Burgudije, gradonačelnik je prihvatio da se liker koji se dodaje šampanjcu brendira po njemu - Kir. Osim u varijanti s likerom od ribizle, možete da probate i liker od borovnice, i čak - kajsije. Uživajte! I ne, nemojte da idete na varijantu mešanja sirupa od voća sa šampanjcem!