PINOT NOIR

18.10.2018.

Saznajte više o ovom elegantnom vinu.

 

Pinot Noir je crveno vino koje je tipično laganog do srednjeg tela sa aromama voća. Poreklom iz Burgonje, veoma je cenjeno crveno vino jer nije previše suvo, ali ni slatko.
 


Šta je Pinot Noir?Pinot Noir je najpoznatija plemenita vrsta grožđa u Borgonji i jedno je od najelegantnijih vina koja dolazi iz Francuske. Danas se grožđe Pinot Noir uzgaja u regionima širom sveta, pa se nalazi i kao Pinot Nero, Blauburgunder ili Spätburgunder.

Pinot Noir je možda jedno od najtežih grožđa za uzgajanje, jer je je nestabilna sorta koja zahteva optimalne uslove za uzgoj - tople dane praćene hladnim večerima. Njegovi grozdovi su mali, kompaktni, čvrsto nabijeni sa tamno ljubičastom ljuskom.

 


Profil ukusa


Pinot Noir je suvo, crveno vino. Uglavnom ima voćne arome, sa dominantnim notama jagode, višnje, maline i borovnice. Tople note začina takođe se mogu naći u ukusu ovog vina, i to najčešće note cimeta, karanfilića i naznake duvana.

 


Uparivanje sa hranom


Pinot Noir je pogodan za uparivanje sa raznovrsnim tradicionalnim jelima različitih kuhinja i klasičnim specijalitetima. Ova svestranost je u velikoj meri posledica njegove konzistentne kiselosti, suptilnih i svilenih tanina i laganijeg tela. Pinot Noir odlično se uparuje sa svinjetinom, jagnjetinom, živinom, divljači, govedinom i slaninom, ribom, sirom, čokoladom, pečurkama i svežim biljem. Takođe je dobro sa kremastim sosovima i začinama.

 


Najbolja temperatura za služenje Pinot Noir vina


Serviranje i čuvanje Pinot Noir vina na pravilnoj temperaturi je jako bitno jer će tada pružiti idealnu ravnotežu voća, alkohola i kiselosti, dok će otkrivati suptilne nijanse profila ukusa. Iako temperatura ne menja nijednu njegovu karakteristiku, ona može uticati na to kako ga naše nepce percipira, pa temperatura serviranja zaista pravi razliku.

Kao i većina crvenih vina, Pinot Noir je idealno da se servira na nešto hladnijoj temperaturi od sobne. Vina laganijeg tela, kao što je Pinot Noir, najbolje je da se služe na temperature od oko 13°C.