MERLO I KABERNE

14.03.2019.

Kakva je razlika između ova dva vina?

 

Merlo i Kaberne su dva najpopularnija crvena vina, ali verovatno mnogi ne znaju po čemu se ova vina razlikuju i šta ih čini drugačijim i jedinstvenim. Ono što je sigurno je da su oba vina odlična uz hranu, a posebno meso. Takođe, oba imaju svoje karakteristike, a te razlike zapravo čine da su ova vina savršena za mešanje, kao što se to radi kada se pravi Bordo, jer kada se kombinuju, njihove individualne osobine se međusobno dopunjuju na veoma ukusan način.

 

 

I Merlo i Kaberne su rođeni u Bordou, u Francuskoj i brzo su počeli da dominiraju čuvenim vinskim regionom. U zavisnosti od toga na kojoj strani reke Žironde se grožđe gaji, zavisiće da li je više zastupljeno Kaberne ili Merlo.

Kako je sve počelo? Kada je grožđe počelo da se uzgaja, vinari na levoj obali reke su osetili da zemlja bolje odgovara za Kaberne, tako da je ono postalo dominantno grožđe. Zatim je preraslo u to da je Kaberne postalo dominantna vrsta grožđa u njihovim Bordo mešavinama, što je rezultiralo stvaranjem Bordoa sa “leve obale”. Vinari koji su živeli na desnoj obali smatrali su da zemlja bolje odgovara za Merlo, tako da su primarno njega uzgajali i ono je postalo dominantno kada su pravili Bordo vino, stvarajući tako Bordo sa ”desne obale”.

 

Merlo ili Kaberne?

 

Postoje brojni razlozi da volite i Merlo i Kaberne, ali ukoliko pitate vinare iz Bordoa, oni će zasigurno preferirati jedno od njih, obično u zavisnosti od toga gde uzgajaju svoje vino.

Merlo je mekše i fleksibilnije od ove dve vrste grožđa. Često se opisuje kao sočno sa ukusima čokolade i trešnje. Merlo se, zbog ovih karakteristika, smatra vinom koje se lako pije, a u mešavini u kojoj je dominantna sorta grožđa, njegovi nežni voćni ukusi daju odličan ukus mlađem vinu, što je razlog da ga vinari vole.

 

Kaberne Sovinjon je, sa druge strane “agresivnijeg” ukusa. Grožđe ima mnogo više tanina, što znači da će vam dati osećaj “suvih usta”, i kaže se da je moćnije. Kaberne je grožđe koje je bolje sa godinama i vinari često kažu da vinima od ovog grožđa treba više vremena za sazrevanje u boci, jer kada je mlado, tanini ovog vina mogu biti vrlo agresivni. Drugi način da se omekšaju ukusi ako su tanini suviše jaki je da se vino dekantira oko trideset minuta, ostavljajući kiseoniku da uradi sve što je potrebno.

Nijedno od ova dva vina nije bolje od onog drugog, već su samo drugačija, ali to je ono što ih čini jedinstvenim, veoma ukusnim i izuzetno popularnim.