KAKO VINO IMA TOLIKO RAZLIČITIH UKUSA?

10.10.2017.

Šta utiče na ove ukuse?

 

Pitanje koje se često postavlja je zašto vino ima ukus i miris različitih stvari, a ne samo grožđa. Što više pijete vino, više ćete i zapaziti suptilne ukuse poput vanile, začina, duvana, tropskog voća ili čak okeanskog vazduha. Znamo da vinarije ne dodaju stvarno začine ili morsku vodu u vino, ali kako ono dobija ove ukuse?

Grožđe je upečatljivo i nežno voće. Svaka odluka proizvođača vina tokom čitavog procesa, od toga kako i gde će se uzgajati grožđe, do onoga šta će se raditi sa njime nakon gnječenja, utiče na to kakav ukus i miris će vino imati na kraju.

Postoji izreka među vinarima da se najbolje vino rađa u vinogradu. Dobro uzgajanje jednako je odličnom vinu, i u toj fazi grožđe dolazi u kontakt sa elementima koji mogu uticati na krajnje karakteristike vina. Mnogi insekti su važni za zdravlje grožđa, ali verovatno nijedan od njih nije važniji od pčela. Kako grožđe raste u vinogradu okruženom divljim biljkama, cvećem i travama, pčele lete oko vinograda i raspršuju polen, a dok grožđe sazri, ono upija suptilne karakteristike ukusa iz ovih biljaka.

Element kao što je vazduh takođe može uticati na ukus grožđa. U mnogim regijama u svetu, kao na primer u Španiji i Grčkoj, većina belog grožđa raste na liticama koje gledaju na more. Kako talasi udaraju u stene i raspršuju slanu vodu u vazduh, taj slani vazduh grožđe apsorbuje dok zri i tako dobija mineralnost koja ima ukus i miris svežeg vazduha.

 Nakon što grožđe pređe iz vinograda u podrum, svaka sledeća odluka proizvođača vina ima uticaj na konačni ukus. Na koji način će vinari odlučiti da gnječe grožđe, da li proizvođač vina želi da fermentisani sok sazri u bačvama od čelika ili hrasta, i koliko dugo će vinari ostaviti vino da sedi u ovim posudama – sve ovo će dati jedinstven ukus i miris vinu.

Uz sve ove faktore koji utiču na konačni ukus i miris vina, nije čudno što mnogi od nas osećaju različite karakteristike prilikom degustacije istog vina i to je jedna od stvari koja pijenje vina čini tako zabavnim.