10 NAJPOPULARNIJIH VINA NA SVETU

19.09.2019.

Predstavljamo vam listu deset najpopularnijih vina na svetu.

 

Predstavljamo vam listu deset najpopularnijih vina na svetu.

 

 

10. Pinot Noir

Crveno vino koje postaje sve popularnije širom sveta. Pinot Noir je omiljen zbog izuzetnih ukusa crvenog voća i cvetnih nota. Ovo grožđe preferira hladnije klime, poput onih u Burgundiji, Francuskoj, Oregonu i Novom Zelandu (između ostalih).

 

9. Trebbiano Toscano

Belo vino. Jedno manje poznato grožđe na vrhu liste vina italijanskog porekla koje se najviše koristi u proizvodnji balzamiko sirćeta i francuskog brendija. U konjaku je ovo grožđe poznato kao Ugni Blanc.

 

8. Sauvignon Blanc

Belo vino. Sauvignon znači „divljak“ ili „divlji“, što opisuje stanje divljih belih vinovih loza posađenih oko Bordoa i Francuske doline Loare. Sauvignon Blanc sve više se smatra posebnim vinom, jer je nedavno identifikovano kao matično grožđe Cabernet Sauvignona.

 

7. Garnacha

Crveno vino, svetlije crvene boje boje sa notama crvenog i crnog bobičastog voća. To što mu nedostaje tanina nadoknađuje kiselošću i višim nivoom alkohola. Ovo grožđe se izuzetno dobro kombinuje sa vinima Syrah i Monastrel.

 

6. Syrah

Crveno vino nastalo u Severnoj Roni u Francuskoj, koje je postalo najpopularnije vino u Australiji (gde se zove Shiraz).

 

5. Chardonnay

Najomiljenije svetsko belo vino poreklom je iz Burgundije, u Francuskoj, gde vina tradicionalno stare u hrastovim baricima (bačvama). Starenje hrasta čini da je Chardonnay jedno od najsmelijih stilova belog vina na svetu.

 

4. Tempranillo

Ovo je najzapaženija sorta crvenog vina u Španiji. Vina se kreću u stilu od rozea do crvenih, ali Tempranillo je možda najpoznatije po dva regiona - Rioja i Ribera del Duero.

 

3. Airen

Belo vino. Jedno od najmanje poznatih plodnih vinskih grožđa na svetu, Airen raste najviše u španskoj regiji Castilla-La Mancha, gde su vinove loze retko posađene kako bi preživele sušne visoke ravnice.

 

2. Merlot

Crno grožđe koje daje izuzetna, vredna vina. Merlot je poznato po intenzivnim aromama trešnje i prefinjenoj taninskoj teksturi.

 

1. Cabernet Sauvignon

Crveno vino. Ovo grožđe francuskog porekla prvo su proslavila vina iz Bordoa. Danas Cabernet Sauvignon raste širom sveta, uključujući nekoliko neočekivanih mesta kao što su Liban i Kina.