ZAŠTO DEGUSTATORI VINA VRTE VINO U ČAŠI?

02.05.2016.

Kako vrteti vino i zašto se vino uopšte vrti u čaši?

 

Ovaj prizor kada neko vrti vino u čaši, bilo da je poznavalac odnosno ljubitelj vina ili obična osoba, ste sigurno nebrojeno puta videli.

Kako se u vinu uglavnom uživa zbog njegove arome, vrtenje vina u čaši će osloboditi više tih aroma, te će se one zadržati u čaši dok je prinosite nosu. Iz tog razloga, nema potrebe da konstanto vrtite vino, samo onoliko koliko je dovoljno da se oslobodi aroma pre prvog gutljaja.


Vrtenje pomaže da se oslobodi stotine različitih aromatičnih jedinjenja u vinu, koja su razlog zašto vino ima takav niz aroma. Ova jedinjenja su tako sitna da plutaju na alkoholnom isparenju do nosa. Arome koje se nalaze u vinu se nazivaju stereoizomeri i oni su "ogledala" mirisa sa kojima smo upoznati iz svakodnevnog života (kao na primer kupine, ruža, puter itd).
Ako želite da dokažete sebi značaj arome u vinu, samo zapušite nos. Sve arome voća će nestati, i pravi ukus (kiseo, gorak, sladak, slan) i tekstura vina će ostati izolovana od aroma.

 

belo vino u čaši


Kako vrteti vino kao profesionalac?


Najlakši način je da postavite palac i kažiprst na bazu čaše sa stopom, dok ona stoji na stolu. Zatim, iscrtavajte male krugove na stolu dok držite stopu čaše.
Kako budete napredovali, možete probati da vrtite vino bez oslonca ispod čaše.
A kada postanete zaista dobri u vrtenju, počećete da vrtite čak i kafu...:)