PET NAJZDRAVIJIH VRSTA POVRĆA

09.04.2020.

 

 

Poznato je da je povrće dobro za naše zdravlje. Većina povrća ima malo kalorija, ali mnogo vitamina, minerala i vlakana. Međutim, neko povrće izdvaja se od ostalih sa dodatnim dokazanim benefitima po zdravlje, kao što su sposobnost za borbu protiv upale ili smanjenje rizika od bolesti.
 

 


1. Spanać

Ovo lisnato zeleno povrće jedno je od najzdravijih povrća, zahvaljujući impresivnom broju hranljivih sastojaka. 30 grama sirovog spanaća obezbeđuje 56% vaših dnevnih potreba za vitaminom A i celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom K - a sve to sa samo 7 kalorija. Spanać takođe ima veliku količinu antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Prema jednom istraživanju spanać sadrži veliku količinu beta-karotena i luteina, dve vrste antioksidanata koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Pored toga, istraživanje iz 2015. kaže da je konzumiranje spanaća korisno za zdravlje srca, jer može da snizi krvni pritisak.


2. Šargarepa

Mrkva je bogata vitaminom A, sadrži beta-karoten, antioksidans koji joj daje narandžastu boju i može pomoći u prevenciji raka. Takođe je bogata vitaminom C, vitaminom K i kalijumom.

 

3. Brokoli

Bogat je biljnim jedinjenjem koje sadrži sumpor a poznato je kao glukozinolat, kao i sulforafanom, nusproizvod glukozinolata. Pokazalo se da sulforafan ima zaštitni efekat u borbi protiv raka. Brokoli takođe može pomoći u sprečavanju drugih vrsta hroničnih bolesti. Pored svoje sposobnosti da sprečava bolest, brokoli je takođe bogat hranljivim sastojcima. 90 grama sirovog brokolija obezbeđuje 116% dnevnih potreba za vitaminom K, 135% dnevne potrebe za vitaminom C i dobrom količinom folata, mangana i kalijuma.


4. Beli luk

Beli luk ima dugu istoriju upotrebe u lečenju bolesti, a koristio se čak u drevnoj Kini i Egiptu. Glavno aktivno jedinjenje belog luka je alicin, biljno jedinjenje koje je u velikoj meri odgovorno za najrazličitije zdravstvene koristi belog luka. Nekoliko studija pokazalo je da beli luk može da reguliše šećer u krvi, kao i da utiče na zdravlje srca. Beli luk može biti koristan i u prevenciji karcinoma.


5. Prokelj

Kao i brokoli, prokelj sadrži ista biljna jedinjenja koja pospešuju zdravlje. Prokelj sadrži kempferol, antioksidans koji može biti posebno delotvoran u sprečavanju oštećenja ćelija. Konzumiranje prokelja takođe može pomoći u pojačanju detoksikacije. Prokelj sadrži i veliku količinu vitamina i minerala, uključujući vitamin K, vitamin A, vitamin C, folat, mangan i kalijum.