ZDRAVSTVENE KORISTI OD ORAHA

08.10.2020.

 

Orasi poseduju zdrave masti, vlakna, vitamine i minerale - i to je samo početak kako mogu pozitivno uticati na vaše zdravlje.

 

U nastavku pročitajte koje su zdravstvene koristi od oraha.

 

 

 

1. Bogat antioksidantima

Orasi imaju veću antioksidativnu aktivnost od bilo kog drugog orašastog voća. Ova aktivnost potiče od vitamina E, melatonina i biljnih jedinjenja zvanih polifenoli.
 

2. Dobar izvor omega-3 masti

Orasi imaju znatno više omega-3 masti nego bilo koje drugo orašasto voće, pružajući 2,5 grama po porciji od 30 grama. Omega-3 mast biljnog porekla naziva se alfa-linolenska kiselina (ALA). Prema Medicinskom institutu, adekvatan unos ALA je 1,6 i 1,1. grama dnevno za muškarce i za žene. Jedna porcija oraha zadovoljava te potrebe. Istraživanja su pokazale da svaki gram ALA koji pojedete dnevno smanjuje rizik od umiranja od srčanih bolesti za 10%.

 

3. Može smanjiti upalu

Upala je u osnovi mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, Alchajmerovu bolest i rak, a može biti uzrokovana oksidativnim stresom. Polifenoli u orasima mogu pomoći u borbi protiv ovog oksidativnog stresa i upale. Podgrupa polifenola koja se naziva elagitanini može biti posebno od koristi. Korisne bakterije u crevima pretvaraju elagitanine u jedinjenja koja se nazivaju urolitini, a za koja je utvrđeno da štite od upale. ALA omega-3 masti, magnezijum i aminokiselina arginin u orasima takođe mogu smanjiti upalu.
 

4. Može smanjiti rizik od nekih vrsta raka

Neka istraživanja sugerišu da jedenje oraha može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući karcinom dojke, prostate i debelog creva. Kao što je ranije rečeno, orasi su bogati polifenolom elagitaninima. Određeni crevni mikrobi mogu ih pretvoriti u jedinjenja koja se nazivaju urolitini. Urolitini mogu imati antiinflamatorna svojstva u crevima, što je možda jedan od načina na koji konzumiranje oraha pomaže u zaštiti od raka debelog creva. Protivupalno delovanje urolitina takođe može da pomogne u zaštiti od drugih karcinoma.
 

5. Može pomoći u kontrolisanju dijabetesa tipa 2 i smanjiti rizik od njega

Istraživanja sugerišu da je jedan od razloga zbog kojeg su orasi povezani sa manjim rizikom od dijabetesa tipa 2 taj što pomažu u kontroli telesne težine. Prekomerna težina povećava rizik od visokog šećera u krvi i dijabetesa. Ipak, jedenje oraha može pomoći u kontroli šećera u krvi mehanizmima koji prevazilaze njihov uticaj na kontrolu telesne težine. U kontrolisanoj studiji na 100 osoba sa dijabetesom tipa 2, konzumirajući 1 kašiku hladno ceđenog orahovog ulja dnevno tokom 3 meseca, nastavljajući uobičajene lekove za dijabetes i uravnoteženu ishranu, rezultiralo je smanjenjem šećera u krvi za 8%. Pored toga, korisnici ulja oraha imali su oko 8% smanjenja hemoglobina A1C (tromesečni prosečni šećer u krvi).
 

6. Dobar je za mozak

Možda je slučajnost da jezgro oraha izgleda poput majušnog mozga, ali istraživanja sugerišu da je orah možda zaista dobar za vaš mozak. Istraživanja su otkrila da hranljive materije u orasima, uključujući polinezasićene masti, polifenole i vitamin E, mogu pomoći u smanjenju oksidativnog oštećenja i upale u mozgu. Istraživanja kod starijih odraslih povezale su jedenje oraha sa boljom funkcijom mozga, uključujući veću brzinu obrade, veću mentalnu fleksibilnost i bolju memoriju.
Iako su ovi rezultati ohrabrujući, potrebno je još studija koje testiraju efekte oraha na rad mozga kod ljudi da bi se izvukli čvrsti zaključci.