KORISTI PO ZDRAVLJE OD PISTAĆA

17.03.2021.

 

Pistaći su jestivo seme drveta Pistacia vera koja sadrže zdrave masti i dobar su izvor proteina, vlakana i antioksidanasa. Štaviše, pistaći sadrže nekoliko bitnih hranljivih sastojaka i mogu pomoći kod gubitka kilograma i zdravlju srca i creva.

Zanimljivo je da su ljudi konzumirali pistaće od oko 7000. godine pre nove ere. Danas su veoma popularni dodatak mnogim jelima, uključujući sladolede i deserte.

 

 

1. Bogati hranljivim sastojcima

Pistaći su veoma hranljivi, a porcija od oko 50 grama sadrži:

 •     Kalorije: 159
 •     Ugljeni hidrati: 8 grama
 •     Vlakna: 3 grama
 •     Proteini: 6 grama
 •     Masti: 13 grama (90% su nezasićene masti)
 •     Kalijum: 6% preporučenog dnevnog unosa
 •     Fosfor: 11% preporučenog dnevnog unosa
 •     Vitamin B6: 28% preporučenog dnevnog unosa
 •     Tiamin: 21% preporučenog dnevnog unosa
 •     Bakar: 41% preporučenog dnevnog unosa
 •     Mangan: 15% preporučenog dnevnog unosa


Pistaći su jedna od namirnica najbogatija vitaminom B6.
Vitamin B6 je važan za nekoliko telesnih funkcija, uključujući regulaciju šećera u krvi i stvaranje hemoglobina, molekula koji prenosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima.
Pistaći su takođe bogati kalijumom, jer 30 grama sadrži više kalijuma nego polovina velike banane.

 

2. Bogati antioksidansima

Antioksidansi su vitalni za vaše zdravlje. Oni sprečavaju oštećenje ćelija i igraju ključnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti, poput raka. Pistaći sadrže više antioksidanasa nego većina ostalih orašastih plodova. Zapravo, samo orasi i pekan orasi sadrže više. Od svih orašastih plodova, pistaći imaju najveći sadržaj luteina i zeaksantina, koji su veoma važni antioksidansi za zdravlje očiju. Oni štite oči od oštećenja uzrokovanih plavim svetlom i starosnom degeneracijom makule, stanjem u kojem je oštećen ili izgubljen centralni vid. Dalje, dve od najzastupljenijih grupa antioksidanasa u pistaćima - polifenoli i tokoferoli - mogu pomoći u zaštiti od karcinoma i srčanih bolesti.

 

3. Nizak sadržaj kalorija, a visok proteina

Iako konzumiranje orašastih plodova ima mnogo blagodeti po zdravlje, oni su obično visoko-kalorični. Srećom, pistaći su među orašastim plodovima koji imaju najmanje kalorija. Porcija od 30 grama sadrži 159 kalorija, dok ista porcija oraha ima 185 kalorija, a pekan oraha 193 kalorije. Sa proteinima koji čine oko 20% njihove težine, pistaći su na drugom mestu nakon badema kada je u pitanju sadržaj proteina. Takođe imaju veći odnos esencijalnih aminokiselina ⁠ - gradivnih blokova proteina ⁠ - nego bilo koji drugi orašasti plodovi. Ove aminokiseline se smatraju esencijalnim, jer ih telo ne može stvoriti, pa ih morate uneti kroz ishranu. U međuvremenu, druge aminokiseline se smatraju polu-esencijalnim, što znači da mogu biti neophodne u određenim okolnostima, u zavisnosti od zdravlja pojedinca. Jedna od ovih polu-esencijalnih aminokiselina je L-arginin, koji čini 2% aminokiselina u pistaćima. U oragnizmu se pretvara u azot-oksid, koji je jedinjenje zbog kojeg se krvni sudovi šire, pomažući protok krvi.

 

4. Mogu pomoći u mršavljenju

Iako su energetski gusta hrana, orašasti plodovi su jedna od namirnica sa kojima se najviše mršavi. Pistaći su bogati vlaknima i proteinima, što povećava osećaj sitosti i pomaže vam da jedete manje. Jedan od faktora koji verovatno doprinosi mršavljenju je taj što se sadržaj masti pistaća neće u potpunosti apsorbovati.

 

5. Mogu smanjiti holesterol i krvni pritisak

Pistaći mogu na različite načine smanjiti rizik od srčanih bolesti. Pored toga što imaju visok nivo antioksidanasa, pistaći mogu smanjiti holesterol u krvi i poboljšati krvni pritisak, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti. Istraživanja pokazuju da od svih  orašastih plodova pistaći najviše snižavaju krvni pritisak.

 

 

Pistaći su odličan izvor zdravih masti, vlakana, proteina, antioksidanasa i raznih hranljivih sastojaka, uključujući vitamin B6 i tiamin. Njihovi zdravstveni efekti ogledaju se u gubitku težine, nižem holesterolu i šećeru u krvi i poboljšanom zdravlju creva, očiju i krvnih sudova. Za većinu ljudi, uključivanje pistaća u ishranu je odličan način za poboljšanje ukupnog zdravlja.