PASERINA

02.08.2023.

 

Paserina je drevna i tradicionalna sorta grožđa koja se koristi u belim vinima vinske regije Marke u centralnoj Italiji. Smatra se da je to mutacija sorte "Biancame", što je zapravo ime pod kojim je grožđe Bianchelo poznato u Markeu, a često je mešaju sa sortama Bombino Bianco i Trebbiano Toscano.

 

 

Većina vinove loze sorte Paserina nalazi se u pokrajini Piceno u Markeu (poznatoj po Roso Piceno), ali postoje i značajni zasadi širom centralne Italije, u Abrucu, Emiliji-Romanji i Laciju.

 

Sorta se značajno razlikuje od regiona do regiona u pogledu vina koje daje, ali poznati karakter zrelog agruma ujedinjuje vina Paserina. U Markeu su vina oštrija sa intenzivnom mineralnošću, dok su na zapadnoj obali Italije, u Laciju, vina mekša sa gotovo kremastom teksturom.

 

Neki ampelografi sugerišu da Paserina nije jedna sorta grožđa, već nekoliko, i ovo je hipoteza koja je podržana ovim regionalnim disparitetom ukusa.

 

"Passera/Passero" je italijanska reč za vrapca, pticu poznatu italijanskim vinogradarima po svom proždrljivom apetitu za zrelim grožđem Passerina. Italijanski sufiks „–ina“ je deminutiv i ukazuje na relativno malu veličinu grožđa Paserina.

 

Paserina takođe nosi nazive Uva Passera, Campolese i Trebbiano di Teramo, po brdima Teramo (Colli Teramane) u severnom Abrucu. Ponekad je poznat i kao Pagadebit, što znači dužnik, iako je ovo ime dato nekoliko italijanskih sorti grožđa visokog prinosa.

 

Vinove loze Paserine imaju petougaone listove srednje veličine i sitno grožđe, koje raste u srednjim do velikim grozdovima. Ljuska bobica je prilično debela i sazreva do duboke zlatne boje.

 

Grožđe sazreva sa visokim nivoom prirodnih šećera i ima odgovarajuću visoku kiselost.

 

Uparivanje sa hranom

Paserina vina idu uz:

  • Pečenu riba sa limunom i inćunom
  • Linguine alla vongole (pasta sa školjkama)
  • Piletina sa sočivom