RABIGATO

14.12.2022.

 

Rabigato je retka portugalska sorta belog grožđa, koja se uglavnom uzgaja u regionu Douro Superior. Takođe se uzgaja u susednim visoravnima Tras-os-Montes i nizvodno oko grada Porta. Njeno ime znači mačji rep, što se odnosi na oblik grozdova.

 

 

Ova sorta proizvodi živahna, oštra vina sa suptilnim cvetnim aromama koja često mogu dobro da stare dok zadržavaju svežinu. Međutim, ove karakteristike su dovele do toga da je Rabigato cenjen kao partner za mešanje sorti sa nižim kiselinama, a najčešće se koristi kao komponenta mešavina belih vina u regionu Douro. Pojedinačna flaširanja postaju sve češća jer sorta dobija priznanje za svoj kvalitet.

 

Karakteristike i proizvodnja

Rabigato je jedna od najstarijih sorti grožđa koje se uzgajaju u zemlji. Pisani zapisi o ovoj sorti potiču još iz prve polovine 16. veka.

To je sorta srednje bujnosti i prinosa, a plodovi rano sazrevaju. Prilagođava se raznim podlogama, ali preferira suva tla i umerenu klimu. Sorta je osetljiva i na pepelnicu i na peronosporu. Tipično, sitno, zeleno-žuto grožđe zadržava kiselost tokom zrenja i ima relativno nisku koncentraciju šećera.

 

Iako je proizvodnja vina i starenje u nerđajućem čeliku tipičan način, neka vina Rabigato odležavaju u buretu godinu dana ili više. Odležavanje taloga se može koristiti kako bi vina dobila zaobljenost.

 

Rabigato i Rabo de Ovelja

Ime Rabigato se koristilo u regionu Vinjo Verde za grožđe Rabo de Ovelha, čije ime se prevodi kao Ovčiji rep. Nekada se smatralo da su ove dve varijante blisko povezane, iako je DNK profilisanje u suprotnosti sa ovim tvrdnjama.