MONIKA

16.11.2022.

 

Monika je sorta grožđa koja se nalazi isključivo na ostrvu Sardinija, na zapadnoj obali Italije. Uprkos svom relativno nepoznatom statusu, to je jedna od najčešćih sorti na ostrvu i pravi jednostavna vina dizajnirana za svakodnevno konzumiranje. Vina Monika imaju tendenciju da budu srednjeg tela sa nežnim taninima i ukusima crvenog bobica i začinskog bilja, često sa zemljanim prizvukom.

 

 

Smatra se da su ovu sortu na ostrvo doneli španski konkvistadori otprilike u isto vreme kada i Grenaš (poznat na Sardiniji kao Cannonau). Međutim, ne postoje konkretni dokazi koji bi to podržali, jer Monika nije povezana ni sa jednom poznatom španskom sortom grožđa. Zapravo, mnogi istraživači misle da se ime Monika koristi neselektivno za bilo koji broj nepovezanih sorti grožđa koje se uzgajaju u vinogradima na Sardiniji.

 

Nizak nivo kiselosti i visok nivo produktivnosti označili su Moniku kao stono vino. Vinova loza je omiljena među proizvođačima jer se lako bere i daje dosledne, obilne rezultate, ali je potreban oprez jer Monika može lako da prezrene, što rezultira vinima sa prekomernim nivoom alkohola.

 

Monika se najbolje predstavlja u vinu Monica di Sardegna DOC, gde vina mogu biti mirna ili polu-penušava (ili frizzante). Ovde ih mogu pratiti i druge crvene sorte, iako Monika mora da čini najmanje 85 procenata mešavine. Ova sorta se takođe koristi u vinima Monica di Cagliari specifičnim za lokaciju, koja se proizvode u suvim i slatkim ojačanim stilovima.

 

Uparivanje vina Monika sa hranom

Monika najbolje ide uz

  • Prase na ražnju
  • Ćufte u paradajz sosu
  • Chili con carne