KABERNE DORSA

05.10.2022.

 

Kaberne Dorsa je sorta crnog grožđa koja se najčešće može naći u vinogradarskim područjima sa hladnom klimom, a naročito se dobro pokazuje u Nemačkoj i Švajcarskoj. Kada je stvorena 1971. godine u Nacionalnom institutu za obrazovanje i istraživanje za uzgoj vina i voća u Vajnsbergu, u Baden-Virtemburgu, opisana je kao miks Dornfeldera i Cabernet Sauvignona.

 

 

Nekoliko drugih sorti grožđa sa roditeljskim kaberneom ukršteno je otprilike u isto vreme, uključujući kaberne dorio i kaberne mitos. Kaberne Dorsa se smatra jednim od najboljih ukrštanja, dajući puna, taninska vina sa blago začinjenim aromama.

 

Međutim, poreklo Kabernea pobijeno je na profilisanju DNK na Univerzitetu Kalifornija Davis. Za ovo su korišćeni uzorci grođža koji su poslate iz Vajnsberga 2005. Ovo testiranje je pokazalo da je Kaberne Dorsa ukrštanje Blaufrankiša i Dornfeldera. Testovi na Cabernets Dorio i Mitos takođe su pokazali da nemaju veze ni sa Cabernet Sauvignonom.

 

Mnogi degustatori su pronašli biljne note kaberne sovinjona sa hladnom klimom zajedno sa lakšim ukusima višnje Dornfelder u vinima Kaberne Dorsa.

 

Nakon fermentacije, ovim vinima je potrebno mnogo vremena da sazrevaju, a starenje u bačvi će pomoći ovom procesu. Mala zrna sa debelom ljuskom znače da vina imaju prirodno tamni pigment, a Kaberne Dorsa se često koristi u mešavinama za dodavanje boje.

 

Kaberne Dorsa se sadi u malim količinama u nemačkim regionima Pfalc, Rajnhesen i Virtemberg, kao i švajcarskom regionu Argau. Njegova izdržljivost i sposobnost da preživi niske temperature učinili su ga očiglednim izborom za ova područja.

 

Uparivanje hrane sa Kaberne Dorsa

Uz ovo vino najbolje idu:

  • Usoljena govedina
  • Roštiljske kobasice sa senfom
  • Dinstana goveđa rebra