ŠTA SIMBOLIZUJU UKRASI NA SLAVSKOM KOLAČU?

15.11.2018.

 

 

Priprema posebnog hleba, slavskog kolača, je neizostavni običaj koji je vezan za slavu. Ovaj hleb je uvek okruglog oblika, a najčešće se peče u kalupu ili dubokoj šerpi.

 

Po tradiciji, kolač se priprema kao simbol tela Isusa Hrista i žrtva Bogu za spasenje grešnih. Urezivanje krsta u slavski kolač je prikaz stradanja Isusa Hrista, a vino koje se proliva preko urezanog krsta spira naše grehove.

 

Na slavskom kolaču obično stoje slova ИС ХС НИ КА, a koja na grčkom jeziku znače Isus Hristos pobeđuje. Ova slova se utiskuju drvenim pečatom u sredinu kolača, a ovaj pečat se najčešće prenosi sa kolena na koleno.

 

 

Slavski kolač često je ukrašen i drugim simbolima koji predstavljaju želje domaćice za blagostanjem, napretkom i mirom u kući. Ukrasi u obliku krsta simbolizuju veru, oni u obliku plodova voća i žita simbolizuju blagostanje i želju za rodnom godinom. Bure vina i vekna hleba su simboli želje za izobiljem, dok je knjiga simbol želje za uspehom u školi. Ptice označavaju zdravlje i veselje, a cveće simbolizuje lepotu, čistotu i želju da deca rastu lepa i čista kao ružice.

 

Ovi ukrasi se stavljaju u polja između krsta i dovoljno je da se u svakom polju nađe po jedan ukras, dok se u sredinu kolača stavlja parče osvećenog bosiljka.

 

Ceo kolač se premazuje vodom i uljem, a ukrasi se ostavljaju belim.

 

Recept za sam kolač, kao i običaji za njegovo ukrašavanje razlikuju se u zavisnosti od tradicije porodice koja slavi slavu, a mi vam predstavljamo jedan od recepata:

 

Za mrsni slavski kolač potrebno je : 

750ml mleka

3 jaja

1 kvasac

1 dl ulja

1,5 kg brašna

1 kašičica šećera

2 kašičice soli.

 

Ugrejte mleko da bude mlako, pa dodajte kašičicu šećera i rastopite kvasac. Kada kvasac nadođe, dodajte so, četvrtinu brašna i umutite varjačom da nema grudvica. Preko vangle stavite krpu pa ostavite da odstoji oko 20 minuta. Zatim dodajte dva jajeta i jedno belance, ulje i uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno. Kad testo postane pretvrdo za varjaču, nastavite da ga mesite rukom. Umesite glatko testo i prekrite ga krpom, ostavite da stoji dok se ne udvostruči, zatim ga lagano premesite i stavite u okruglu tepsiju ili šerpu.