PREDSTAVLJAMO EARL BROWN DRY GIN

12.05.2021.

 

Džin je piće koje svoj dominantan ukus dobija od bobica kleke.


Prvi potvrđen datum o proizvodnji džina je početkom 17. veka u Holandiji, iako se tvrdi da je pre toga pravljen u Italiji. U Holandiji je pravljen kao lek i prodavan u apotekama za lečenje stomačnih problema, gihta i kamena u žuči. Da bi bio ukusniji, Holanđani su počeli da mu dodaju kleku, koja je imala svoja lekovita svojstva.
Ime džin izvedeno je od francuske reči genièvre i holandske jenever, i obe znače kleka.


Britanski vojnici koji su se borili u Centralnoj Evropi tokom Tridesetogodišnjeg rata su dobijali džin tokom borbi po vlažnom vremenu kako bi se zagrejali. Na kraju su počeli da ga odnose kući, gde se već prodavao u apotekama. Destilacija se pre toga slabo obavljala u Engleskoj, ali potom počinje u većoj meri, iako je kvalitet često bio sumnjiv. Ipak, ovo novo piće postalo je veoma popularno kod siromašnih. Velika Britanija zato počinje da se suočava sa velikim problemom zloupotrebe džina, koji su rešili uvođenjem akta o džinu i skupim licencama za destilovanje i prodavanje. Nakon nemira koji su zbog toga usledili, Velika Britanija uvodi novu politiku: razumno visoke cene, razumne akcize i licencirani trgovci koji su pod nadzorom sudije. U suštini, to je situacija koja postoji danas.


Ove promene dovele su do toga da su samo uglednije firme destilovale i prodavale džin, čime je proces proizvodnje postao prefinjen, a džin je postao piće visokog kvaliteta, kakvo je i danas.

 

Suvi džin

Džin koji se naziva „suvi“ je džin koji nema dodate (veštačke) arome, već su one sve prirodne, iz biljaka. Earl Brown Dry Gin je suvi džin proizvođača Wilhelm Braun Erben GmbH & Co. KG, nemačke porodične kompanije, koja se, počev od 1859. godine bavi proizvodnjom alkoholnih pića. 

 

 

 

Earl Brown suvi džin se proizvodi ponovnom destilacijom rafiniranog alkohola u tradicionalnim kotlovima, uz prisustvo vrlo aromatičnih biranih bobica kleke.

Ovo je klasičan suvi džin, sa aromom lista zelenog čaja, tradicionalnim tonovima kleke, nijansama citrus i začina.

Osveženje, bistrina i bezbojnost čine Earl Brown idealnom bazom za koktele, ali i kao ledeno dugo piće.

 

 

 

Kliknite ovde da kupite Earl Brown Dry Gin.