IDEALNA TEMPERATURA ZA ČUVANJE PIĆA

13.12.2017.

Na kojoj temepraturi čuvati određena alkoholna pića?

 

Verovatno svako ima bar jednu flašu alkohola koja stoji u zamrzivaču ili negde u nekom ormariću, a da se ni ne seća kada je kupljena. Uglavnom neotvorena, ili polupopijena, čeka opet neku specijalnu priliku kako bi bila izvučena iz svog skrivenog mesta, dok se Vi pitate da li je ovo piće još uvek dobro?

Mnogi ljudi misle da alkohol može da stoji zauvek. Ali, dok neke vrste mogu da traju duže vreme, neke imaju komplikovaniji rok trajanja. Ako želite da Vaša pića traju duže, pratite ove savete kako da ih pravilno skladištite.

 


Hlađenje


Za obična destilovana alkoholna pića, kao što su viski, vodka, džin, rum i tekila, glavno pravilo je da se čuvaju na sobnoj temperaturi. Neki eksperti kažu da je idealna temperatura nešto niža, između 13 i 16 stepeni jer ih držanje na relativno hladnom mestu bolje održava. Kako temperature raste, alkohol počinje da se širi i može brže da ispari. Iako neće biti štetan po zdravlje, čuvanje na toplom mestu može izazvati bržu oksidaciju alkohola i promenu ukusa tokom vremena.

 


Izbegavajte sunce


Ako flaše držite na barskim kolicima ili u otvorenim policama, pobrinite se da su van direktne izloženosti suncu. UV zračenje neće pokvariti piće, ali duga izloženost suncu ima sličan efekat kao i čuvanje na visokim temperaturama (ubrzava proces oksidacije).

Kada su naučnici iz Bacardija ostavili flaše izložene suncu 15 dana, burbon je izgubio 10 posto svoje boje, a skoč za isti period 40 posto svoje boje.

 


Zamrznuti ili ne


Iako nijedno piće nema potrebu da se drži u zamrzivaču, sve je stvar ukusa. Svakako nema štete u tome, jer alkohol ne može da se zamrzne. Čak i ako se ne odlučite za ovaj način čuvanja, džin i vodku je bolje služiti rashlađene, tako da stručnjaci preporučuju da ih stavite u zamrzivač na oko sat vremena pre služenja.

 


Vermutu je mesto u frižideru


Dok većina alkoholnih pića može da se čuva na sobnoj temperaturi, postoji nekoliko njih kojima je mesto u frižideru. Pojačana vina - kao što su vermut, porto i šeri, kao i likeri na bazi kremova, poput Baileysa, moraju ostati hladni.

 


Alkohol voli da stoji


Somelijeri podstiču da se flaše vina drže oborene, ali za alkohol to ne važi. Ukoliko viski čuvate oboren a ne uspravno, to može prouzrokovati da se pluta umeša sa pićem, menjajući tako sadržaj i uzrokujući da se alkohol vremenom dezintegriše.

 


Popijte do kraja


Puna boca alkohola će trajati duže od one u kojoj je ostalo malo alkohola. Što je količina u boci manja, to će više oksidirati, pogotovo ako je u boci ostalo manje od jedne trećine – što je razlog više da se flaša popije do kraja!