MARCEMINO

28.05.2023.

 

Marcemino (Marzemino) je sorta crnog grožđa koja kasno sazreva i koja se uzgaja uglavnom u Trentino-Alto Adiđeu, kao i u vinskim regijama Veneto, Lombardija i Emilija-Romanja u Italiji, ali i Novom Zelandu i Australiji. Vino marcemino je sveže na nepcu sa notama crvenog voća i višnje.

 

 

Glavne regije gde se gaji Marcemino

Najprestižnija uloga Marcemina je da je on ključni sastojak (95 procenata) u slatkim vinima Colli di Conegliano Refrontolo passito iz Veneta. Da bi se proizvelo vino, grožđe se suši u vinariji (tradicionalno na slamnatim prostirkama) nedeljama ili čak mesecima nakon berbe da bi se koncentrisao šećer i povećao alkohol i telo u konačnom vinu. U Lombardiji se Marcemino skoro nikada ne koristi za sortna vina, već se meša sa vinima Sangiovese, Barbera i Merlot.

 

Profil

Poput njegovih severnoitalijanskih kolega Vespaiolo i Raboso, Marcemino ima travnate, biljne elemente i ukus višnje u svom organoleptičkom sastavu, ali ima veću ravnotežu u pogledu nivoa kiselosti i šećera. S obzirom na to da se uzgaja na dovoljno sunčanom mestu - na jugozapadnim padinama doline Adiđea ili u brdima oko Conegliana, Marcemino može proizvesti osvežavajuća vina sa mirisom crvenog voća.

Izvan Italije, samo nekolicina proizvođača proizvodi sortna vina Marcemino - u Australiji u dolini King, u Havkes Beju na Novom Zelandu, kao i u Lodiju u Kaliforniji.

 

Sinonimi

Ova sorta poznata je i kao Bassanino ili Uva Tedesca.

 

Uparivanje sa hranom

Marcemino dobro ide uz:

  • Jagnjeće pečenje sa ruzmarinom, belim lukom i limunom
  • Kulgice od tamne čokolade 
  • Zreli plavi sirevi (slatki)