VINSKE REGIJE ARGENTINE

08.12.2021.

 

Širom Argentine zasađeno je impresivnih 197.969 hektara vinove loze. Protežući se 2.362 milje od severa ka jugu, vinogradi se mogu naći celom dužinom ove impresivne zemlje. Ne iznenađuje da je ova ogromna zemlja dom izuzetno raznovrsnog asortimana vina i teroara. Upravo je to, u kombinaciji sa dobrim izborom sorti grožđa, u srcu raznolikosti i individualnosti Argentine kao zemlje koja proizvodi vino.

 

 

Koje vrste vina se proizvode u Argentini?

S obzirom na veličinu Argentine, nije čudno što se ovde mogu naći vina svih boja i stilova. Možete nabaviti internacionalna argentinska crvena vina napravljena od Cabernet Sauvignona i Syrah, kao i lokalne dragulje napravljene od Bonarde i Malbeca. Ovome možete dodati „ružičaste“ sorte Cereza ​​i Criolla i ukusna bela vina napravljena od Torontesa i Moskatela.

 

Koje su vinske regije Argentine?

Najjednostavnije je podeliti vinske regiona Argentine na tri dela: severni, srednji i južni.
 

Vinske regije Severne Argentine

Vinski region Severne Argentine sastoji se od četiri vinske doline. To su Katamarka, Huhui, Salta i Tukuman. Vinogradi su među nekima od najviših nadmorskih visina u zemlji, a neki se nalaze na preko 3.000 metara nadmorske visine. Najveće i najpoznatije područje u ovoj oblasti je dolina Kafažate koja se nalazi u Salti. Ovde se može naći 60% vinograda severne Argentine. Uopšteno govoreći, klima je sušna i suva sa dugim, toplim letima. Zemljišta su obično peskovita ilovača ili pesak sa visokim udelom sitnog peska koji podržava odličnu drenažu. Organska sorta belog vina, Torontes, ovde je nešto kao zvezda, iako je Malbek još uvek nadigrava.
 

Vinske regije centralne Argentine

Srednja – vinska regija Argentine koja se tačnije naziva Kužo – je najplodnije područje za uzgoj vinove loze u bilo kojoj zemlji u Južnoj Americi. Ovde se može naći ogromnih 187.505 hektara vinove loze, što je, za ljubitelje statistike, 94,7% ukupnih zasada u zemlji. Kužo znači „pustinjska zemlja“ i to je ime koje su starosedeoci dali zemlji, mnogo pre nego što su kolonizatori stigli. Sušno i plodno, područje leži na zapadu Argentine i u podnožju spektakularnog planinskog lanca Anda. La Rioha, Mendoza i San Huan su tri imenovana područja argentinske „sredine“. La Rioha se sastoji od dolina koje upijaju sunčeve zrake tokom dana i hladnijih noćnih temperatura u kojima se vinove loze mogu opustiti. Teška suša je i ovde uobičajena. Bonarda, Cabernet Sauvignon, Malbec i Sirah su istaknute sorte crnih vina, dok je Torontes vodeće belo vino. Ljubitelji argentinskih vina će nesumnjivo biti upoznati sa Mendozom. Andi dominiraju ovim područjem i vizuelno i vinogradarski. Oni su vrhunski prirodni tampon za vlažne vetrove koji duvaju sa Pacifika, a otapanje snega koje „zaliva“ vinograde je takođe veoma važno. San Huan ima divno raznolik teroar, iako je možda najpoznatiji po svojim aluvijalnim zemljištima sa prisustvom peska i gline. Ovde su zasađene sve omiljene organske sorte crvenog grožđa, ali vina Sirah vredi loviti jer se ovde posebno dobro ponašaju.
 

Vinske regije južne Argentine

Kada govorimo o vinskom regionu Južne Argentine, mislimo, naravno, na region Patagonije i Atlantika. Iako je prilično mala u pogledu površine uzgajane vinovom lozom (3.780 hektara), oblast je zapravo prilično ogromna. Vinogradi su pozicionirani oko slivova i obala glavnih reka koje igraju važnu ulogu u teroaru regiona. Kombinacija geografske širine, male nadmorske visine i obilja sunčeve svetlosti je takođe veoma važna, kao i jaki vetrovi koji vinove loze pružaju rashlađivanje. Ovde se prave ukusna vina Pinot Noir.