KAKO JE NASTAO LONDON DRY GIN

07.11.2019.

 

 

Džin (u originalu genever, od francuske reči genievre, u prevodu kleka) je jedno od alkoholnih pića sa najuzbudljivijom istorijom. Još od davnina, verovalo se da bobice kleke poseduju lekovita svojstva. Tako je u XI-om veku nastao medicinski napitak aromatizovan bobicama kleke, koji su pripremali kaluđeri iz Salerna u Italiji. Kasnije se bobice kleke smatraju gotovo magičnim lekom, pa se verovalo da štite od kuge, koja je harala Evropom u srednjem veku. 

 

 

 Džin dolazi iz Holandije, i prvi put se pojavljuje u XVI-om veku. Svoju popularnost ovo alkoholno piće, napravljeno od žitarica i aromatizovano bobicama kleke, duguje niskoj poreskoj stopi, za razliku od destilata vina. Englezi se po prvi put susreću sa džinom 1585. godine, u oslobodilačkom ratu Ujedinjenih provincija Nizozemske od španske vlasti, u obliku “pića hrabrosti” koje su holandski vojnici pili neposredno pre borbe. Vraćajući se kući u Englesku sa sobom su poneli i ovo piće. Ipak, u to vreme, džin je bio tabu u Engleskoj u kojoj nije postojala kultura konzumiranja ovog pića.

 

C:\Users\BajukS\OneDrive - PERNOD RICARD\Desktop\webimage-601BB636-8426-44B4-BEA4CD791CA7D3A0.jpgSve se promenilo dolaskom na britanski tron William-a III-eg 1689. god. koji je pokrenuo lanac promena koje su transformisale većinu aspekata engleske kulture. London je postao centar velike destilerijske industrije, koja je proizvodila englesko nacionalno piće - džin. Među prvim potezima bilo je uvođenje taksi za uvozna pića i ohrabrivanje domaće proizvodnje, što je dovelo do toga da džin bude jeftiniji čak i od piva. Celokupna situacija je uslovila nagli porast konzumiranja džina, ali ne samo kao novog trenda, već i kao znak patriotizma i želje za otkrivanjem nečeg novog. Gotovo preko noći džin je postao najomiljeniji proizvod u Engleskoj.

 

U razvoju džina, od različitih vrsti izdvojio se London Dry Gin kao najpopularniji. Kao dodatak kleki, London Dry Gin se destiluje uz korišćenje citrusnog voća, kao što je limun i pomorandžina kora, kao i uz delikatnu kombinaciju drugih biljaka, kao sto su anis, seme i koren anđelike, koren perunike, sladić, cimet, kora limete i grejpfruta, šafran, tamjan, korijander, oraščić itd.

 

 Za mnoge barmene džin je bio i ostao alkoholno piće br. 1. Najčuvenije drugo piće, džin i tonik, nastalo je u Indiji. Osim sjajnog ukusa, ovo piće je imalo i praktičnu primenu. Naime, malo kinina rastvorenog u sodi i pomešanog sa džinom pomagalo je u borbi sa malarijom.

Beefeater London Dry Gin se izdvaja kao najnagrađivaniji džin sa najviše dobijenih nagrada u poslednjih 10 godina od bilo kog drugog brenda džina.