ŠTA JE BURBON

01.06.2022.

 

Burbon je vrsta viskija na bazi kukuruza, koji je odležao u bačvama, i potiče sa juga Sjedinjenih Američkih Država. Većina burbona se pravi u Kentakiju, koji je i njegov dom.

Brojne druge države proizvode burbon, posebno susedna država Kentakiju - Tenesi.

 

 

Poreklo Burbona

Sam naziv "Burbon" potiče iz okruga Burbon u severoistočnom Kentakiju. Okrug je dobio ime po Kući Burbon, kraljevskoj dinastiji koja je vladala Francuskom u vreme američke kolonizacije. Originalni okrug Burbon bio je mnogo veći od njegovog savremenog ekvivalenta i zapravo je bio deo Virdžinije, a ne Kentakija. Područje koje je pokrivalo sada se naziva "Stari Burbon". Zanimljivo je da današnji okrug Burbon praktično uopšte ne proizvodi burbon.

 

Pravne definicije i pravila proizvodnje

Prema Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini iz 1994. godine, tenesi viski se može klasifikovati kao burbon, iako se veliki broj poznatih proizvođača viskija iz Tenesija odlučuje da ne koristi taj termin. Druge države koje proizvode burbon su Njujork, Virdžinija, Ilinois, Kolorado i Masačusets. Ne postoji standardna, međunarodna definicija burbona kao stila viskija, iako brojne vlade (posebno SAD, Kanada i EU) imaju zakone koji štite ime i njegovu upotrebu. U većini zemalja, svako alkoholno piće označeno kao burbon mora biti proizvedeno isključivo u SAD. Zanimljivo je da se američki zakoni o etiketiranju burbona primenjuju samo na one proizvode koji se prodaju u zemlji, a ne na one koji su namenjeni za izvoz.

 

Starenje burbona u buradima

Burbonova aroma vanile i nežna slatkoća je ono što ga razlikuje od većine drugih viskija. Ovo dolazi od njegovog odležavanja u plamenom ugljenisanim bačvama od američkog hrasta. Ne postoji zvaničan period koji burbon mora da odleži, iako da bi bio označen kao „Straight Bourbon“, mora da provede najmanje dve godine u bačvi. Nakon upotrebe, bačve burbona se često otpremaju u Škotsku gde se koriste za odležavanje škotskih viskija, posebno Single Malts.

 

Kako piti burbon

Ova veoma svestrana vrsta alkohola se može konzumirati direktno, sa ledom, mešano ili u koktelima. Kada se meša, njegovi najčešći partneri su kola ili ginger ale. Kao sastojak koktela, najčešći je u koktelima Manhattan, Julep i Whiskey Sour.