BORDO

08.12.2017.

Istorija najcenjenijeg vina

 

Bordo je najpoznatija i najcenjenija mešavina vina na svetu.

Iako postoje i crveni i beli bordo, ime Bordo prvenstveno se povezuje sa mešavinom crvenih vina. Crveni Bordo je crveno vino koje se uvek pravi mešanjem kaberne sovinjona i merloa, a procenat svakog od njih zavisi od lokacije vinarije koja pravi vino.

 U regiji Bordo u Francuskoj, gde se pravi vino, estuar Žironda seče središte regiona stvarajući dve obale - levu i desnu. U zavisnosti od toga na kojoj obali se nalazi vinarija, zavisiće i udeo merloa i kabarne sovinjona u vinu. Ako se vinarija nalazi na levoj obali, mešavina će imati više kaberne sovinjona, a ako se vinarija nalazi na desnoj obali, vino će imati više merloa.

Pored ovog pravila, postoje još neka po kojima se razlikuje bordo sa leve i onaj sa desne obale:

Mešavine leve obale imaju više tanina, alkohola i veću kiselost. To su moćna, bogata vina za koja se kaže da stare malo bolje od vina sa desne obale. Ovo je i takođe obala koja je proslavila Bordo region.

Mešavine sa desne obale su mekše, sa manje tanina, manje alkohola i manje kiselosti. Merlo je dominantno grožđe, i ono je dosta sočnije, pa su vina obično spremna za pijenje mnogo ranije nego ona sa leve obale, a često su i jeftinija.

Pored kaberne sovinjona i merloa, vinarije takođe mogu dodavati peti verdo, malbek i kaberne fran.

 

Zašto je Bordo vino toliko poznato?Bordo je uspeh postigao najviše zahvaljujući svojoj lokaciji. Pored toga što Bordo poseduje idealnu klimu i zemlju za uzgajanje grožđa, vekovima je bio i glavni lučki grad, i lokalnim vinarima je omogućio da preko svojih posetioce pristupi različitim delovima sveta. Za razliku od Burgundije, još jednog poznatog vinskog regiona koji nema izlaz na more, Bordo je mogao da iskoristi brodove i bogate trgovce koji su svakodnevno dolazili u luku, šaljući po njima vino.
Kako su bogati trgovci putovali u Bordo, vraćajući se nazad u svoje zemlje sa vinom, Bordoovo priznanje se širilo, i od tog trenutka Bordo je zacementirao svoju reputaciju kao jedno od najboljih vina višeg sloja.

Zahvaljujući svojoj popularnosti, na tržištu je toliko Bordoa da se boce mogu naći na svim nivoima kvaliteta i po svim cenama. Istorija Bordoa ga čini izuzetnim za specijalne prilike, bilo da slavite bitan događaj ili jednostavno večerate sa dragim osobama. Bez obzira na sve, verujemo da je Bordo vino namenjeno za uživanje sa drugima.