FRANCUSKO VINO I SIR

22.09.2021.

 

Vino i sir, sir i vino - u Francuskoj, oni su nerazdvojivi.

Osim što je dom najboljih sireva na svetu, u Francuskoj se vino takođe smatra posebnim.

Francuze prati reputacija da su gurmani, što nama sa strane izgleda kao da je svaka druga osoba iz Francuske stručnjak za vino i sir.

Iako to možda nije tačno, tačno je da su Francuzi prilično posebni kada su u pitanju njihovo vino i sir, što je možda razlog zašto proizvode neke od najboljih na svetu.

 


Istorija


Proizvodnja vina potiče još od VI veka pre nove ere. Sveti Martin iz Tura (316-397) aktivno se bavio širenjem hrišćanstva i sađenjem vinograda.

Do srednjeg veka, tradiciju pravljenja vina održavali su monasi. Oni su imali najbolje vinograde. Vremenom je ovo predato plemstvu, međutim, taj sistem očigledno nije bio u saglasnosti sa pravilima Francuske revolucije, tako da su mnogi francuski vinogradi bili oduzeti.

Francuska vinska industrija radila je veoma dobro sve dok se najezda gigantskih štetočina nije raširila zemljom i Evropom 1860. godine, ostavljajući puste vinograde. Ekonomija je pretrpela veliku štetu, a takođe su i dva svetska rata koja su se desila sprečila oporavak. Francuska vinska industrija trpela je posledice decenijama.

Vremenom, francuski vinogradi su se oporavili i polako dostigli iste vrhunske standarde kvaliteta. Francuska vlada je 1935. godine donela Appellation d'Origine Controlee (kontrolisani sertifikat o poreklu AOC), kako bi zaštitila svoju industriju vina. U njemu su definisani standardi, sa označenim kriterijumima za dokazivanje kvaliteta.

 


Teroar


Pa zašto je francusko vino tako dobro? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje, već je to kombinacija nekoliko faktora.

Jedan od ovih faktora može biti veštine vinara, nasleđena tradicijom koja traje vekovima. Još jedan važan aspekt je teroar koji predstavlja niz prirodnih faktora, a u slučaju Francuske, teroar čini regije u zemlji odličnim za proizvodnju vina kao i porizvodnju najboljih vina u svetu. Klima takođe ima veliki uticaj.

Koncept teroara je nešto što francuski vinari veoma cene. On se odnosi na prirodne faktore vinograda određenog regiona, kao što su zemljište, nadmorska visina, nagib brda ili terena i orijentacija prema suncu, i bez obzira koliko su blizu, ne postoje dva francuska vinograda koji imaju isti teroar, što u osnovi znači da se isto grožđe može zasaditi u mnogim različitim regionima, a vino koje se proizvede od njega će biti znatno različito.

 


Grožđe


Većina međunarodnih sorti grožđa ima francusko poreklo (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Chardonnay, itd.). Dakle, zahvaljujući njihovoj kultivaciji u Francuskoj, ove vrste grožđa su postale poznate i širile se u svetu. Ali takođe postoje i neke lokalne sorte koje su poznata samo interno. Većina vrsta grožđa je povezana sa određenim regionom. Na primer, Syrah je povezano sa Ronom, a Cabernet Sauvignon sa Bordoom.