PIVSKA AMBALAŽA - FLAŠA, LIMENKA ILI TOČENO?

19.09.2017.

Koje ambalaža je najbolja?

 

Način na koji pijemo pivo svakako se menja, ali osnovni sistemi ambalaže su u suštini isti. Kada kupujete pivo, ono dolazi ili u flaši ili u limenci. Kada naručite pivo u baru, opcija je takođe i točeno pivo.

Možda izgleda kao nebitna stvar – u flaši, limenci, točeno, svako je ukusno – i u određenoj meri jeste. Međutim, postoji nekoliko bitnih razlika u tome šta flaše, limenke i burići mogu učiniti pivu, što znači da postoje određena piva kojima određena ambalaža „prija“ više nego neka druga.

Flaše su najstarija ambalaža za pivo - zelene ili braon boce kakve poznajemo i danas. I dok su zelene staklene boce popularne za lager pivo - pokazalo se da pivo u njima može pre da dobije neprijatan miris nego ono u braon bocama. Braon boce su se generalno pokazale sigurnim, a zapravo su dobre i za teža, fermentirana piva. Za razliku od limenki, bocama treba duže vremena da se ohlade, ali duže i zadržavaju hladnoću.

Limenke su uglavnom potisnula masovno reklamirana piva a čak su i „optuživane“ da prenose metalni ukus pivu. Ali u poslednje vreme dobijaju na popularnosti jer se sve više koriste kod zanatskih piva.
I postoji dobar razlog za to. Za razliku od staklenih boca, limenke blokiraju sve UV zrake, što znači da su šanse da ukus piva bude ugrožen - nula. Limenke se takođe brže hlade od boca. Što se tiče metalnog ukusa, polimerni premaz odvaja pivo od aluminijuma; bilo kakvi impregnirani metalni ukusi najverovatnije dolaze iz aromata, npr. šta Vaš nos namiriše dok uzimate gutljaj piva. Najbolje rešenje je da pivo sipate u čašu – na taj način možete bolje osetiti njegov ukus.

 Što se tiče toga koja su piva najbolja iz burića, kraći odgovor je "sveže pivo" ili mlada, piva sa svežim ukusom hmelja. Blago duži odgovor je da sva točena piva zavise od slavine na buretu – jer je to sistem koji može, ukoliko se ne održava pravilno, razviti bakterije koje mogu preneti pogrešan ukus na pivo. Ovo posebno može biti problematično u popularnim, pretrpanim barovima sa velikim brojem točilica, koje se ne održavaju kako treba. Kada sumnjate u kvalitet točenog piva, najbolje je da ga vratite nazad i naručite flaširano ili u limenci.