KO JE BIO DOM PERIGNON?

18.04.2019.

 

 

Ako postoji ime koje će vam prvo pasti na pamet kada se pomene šampanjac, to je verovatno Dom Perignon. Samo ime Dom Perignon postalo je sinonim za raskošni stil života, luksuz i iznad svega, dobar šampanjac. Pa, ko je tačno bio čovek iza ovog elegantnog, modernog i skupog penušavca? Verovali ili ne, on nije bio neki ekstravagantni bogataš, on je zapravo bio monah.

 

 

Dom Pierre Perignon bio je francuski benediktinski monah. Rođen 1638. godine, Perignon je poticao iz porodice koja je imala osmoro dece. Živeli su u francuskoj regiji Šampanj, gde je njegova porodica imala nekoliko vinograda. Studirao je u opatiji, zatim na jezuitskom fakultetu, a kasnije je bio na čelu manastira. Nakon što je prebačen u novu opatiju, radio je u podrumu vina. Zahvaljujući svom napornom radu, opatija je udvostručila veličinu vinograda.

 

Ali ovom izvanrednom monahu takođe se pripisuju i značajna poboljšanja u stilu proizvodnje vina u metodu champenoise. Ovaj stil izrade vina nastao je kada su vinari shvatili da je moguće stvoriti mehuriće kroz sekundarnu fermentaciju u boci, i da je to, suprotno uobičajenom uverenju, bilo poželjno. U to vreme, ponovna fermentacija u boci (kada šampanjac dobija svoje mehuriće) smatrana je velikim problemom među proizvođačima vina u regionu. Kada bi prolećne temperature stigle, kvasac bi oživeo i stvorio CO2 u bocama, uzrokujući pucanje boce, kao i drugih boca oko nje. Perignon je nastojao da izbegne te eksplozije, proučavajući kako da odbrani neželjenu sekundarnu fermentaciju. Zalagao se za male useve, žetvu u hladnim uslovima, odvajanje trulog grožđa i mešanje grožđa pre nego što ode na gnječenje. Takođe se zalagao za praktikovanje prirodnih procesa u proizvodnji vina.

 

I dok Perignon sigurno nije bio prvi čovek koji je napravio penušavo vino, njegov rad je bio presudan za usavršavanje procesa metode champenoise. Danas je boca koja nosi njegovo ime "prestige cuvée" proizvođača Moet & Chandon. Vinarija u kojoj je napravljena je bivši manastir gde je Dom Perignon proveo najveći deo svog života istražujući i praveći vino.