ZELEN

12.09.2023.

 

Zelen je sorta belog grožđa koja je autohtona i isključivo se nalazi u Primorskom vinskom regionu zapadne Slovenije. Tačnije, uglavnom se vezuje za njenu Vipavsku dolinu i podregion.

 

 

Sorta, koja je dobila ime po svojoj zelenoj boji pre filtracije, daje vino koje je lagano, osvežavajuće i biljnog ukusa.

 

Ova niskorodna sorta grožđa uspeva u vetrovitoj Vipavi, gde zbog oštre klime uzgajivači moraju da koriste autohtone sorte grožđa koje su se pokazale otporne na vetrove, nasuprot modernijim internacionalnim sortama. Ovo je dovelo do malog porasta popularnosti sorte Zelen, a zasadi se stalno povećavaju u regionu.

 

Vina napravljena od Zelena mogu se vinifikovati u nerđajućem čeliku ili hrastu. Često se ostavlja da odleži na talogu, što daje određenu složenost, dajući orašastiji ukus i zaobljeniju teksturu inače svežim vinima. Ponekad se zelen koristi kao komponenta za mešanje sa poznatijim sortama kao što su ribola i malvazija, doprinoseći vinima svojom kiselosti i travnatoj komponenti.

 

Vina se od sorte Zelen prave stotinama godina, iako je sorta grožđa skoro nestala u 20. veku. Početkom 2000-ih, grupa slovenačkih proizvođača udružila se kako bi oživela ovu sortu grožđa, formirajući konzorcijum Zelen. Ova grupa se nada da će poboljšati profil sorte, kao i da obezbedi kontrolu kvaliteta.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Zelen ide dobro uz:

  • Riba na žaru sa salatom
  • Kozice u kreolskom stilu
  • Odrezak