KAKO NAPRAVITI KUVANO VINO?

27.12.2018.

Sa samo par flaša vina, teglicom začina i okretom ruke, imate piće koje će se uklopiti u svaku prazničnu žurku.

 

Služiti šolje toplog kuvanog vina je najpametnija stvar koju možete učiniti da “začinite” bilo koju žurku za praznike. Nema potrebe da stojite iza šanka, mućkajući individualne koktele kada, uz pomoć šporeta i lonca, gosti mogu sami da se posluže. Sa samo par flaša vina, teglicom začina i okretom ruke, imaćete piće koje će se uklopiti u svaku prazničnu žurku.

 

 

Šta je kuvano vino?

 

Kuvano vino je jednostavno vino koje je začinjeno, zaslađeno i posluženo toplo, a često i uz dodatak žestokog pića. U Nemačkoj se naziva Gluhwein a žestina koja se dodaje je rum ili amareto. U Skandinaviji služe Gløgg, dodajući blanširane bademe i suvo grožđe. Španska sangrija je slična, iako se služi rashlađena, sa seckanim voćem.

Ono što može biti nezgodno kod kuvanog vina je nagon da se pretera sa začinima. Iako ste možda odrasli sa mirisnim začinima koji se kuvaju na šporetu za vreme praznika, ipak ne želite da pijete potpuri. Budite razumni u dodavanju celih začina; potrebno vam je mnogo manje nego što mislite. Par štapića cimeta i zvezdica anisa i samo četiri karanfilića ce dati prijatnu aromu jednoj, dve ture kuvanog vina.

 

Šta je potrebno za kuvano vino?

 

Biće vam potrebne dve boce crnog vina za 10 do 12 čaša. Recept se lako udvostručuje za veći broj gostiju. Celi karanfilići, anis i štapići cimeta najbolji su izbor za ovo vino.  

Prvo pomešajte sve sastojke u loncu ili većoj šerpi - vino, (opciono brendi ili rakiju), karanfilić, anis, štapiće cimeta i koru narandže. Izaberite jeftinije crno vino, a najbolje je ono sa voćnim ukusom. Zagrejte na niskoj temperaturi dok vino ne postane vruće. Oduprite se želji da ga zagrejete na visokoj temperaturi, jer će alkohol tako provriti i začini neće imati dovoljno vremena da daju ukus.

 

 

Kako servirati kuvano vino?

 

Postavite čaše za serviranje ili šolje pored lonca i obavezno pripremite kutlaču. Za dekoraciju pripremite nekoliko malih posuda sa kolutovima narandže, svežim brusnicama, štapiće cimeta, zvezdice anisa. Spreman koktel kojim gosti mogu sami da se služe znači više užitka za vas, a ako na kraju večeri nešto ostane, ušuškajte se na kauču sa šoljicom kuvanog vina i udišite miris praznika.

 

Kako pripremiti kuvano vino?

 

Sastojci:

2 boce crvenog vina, npr. Cabernet Sauvignon

½ čaše brendija ili rakije

4 karanfilića

2 cela anisa

2 štapića cimeta

Kora pola pomorandže

Opciono – za dekoraciju: štapići cimeta, zvezdice anisa, kora narandže ili kolutovi narandže, brusnice

 

Priprema:

Pomešajte vino, rakiju, karanfilić, anis, štapiće cimeta i koru narandže u loncu. Zagrevajte na niskoj temperature 1 sat. Poklopite i ostavite na niskoj temperaturi. Sipajte u šolje i dekorišite po želji.

 

Uživajte i srećni praznici!