MALIOKO KANINO

18.10.2023.

 

Magliocco Canino (ili jednostavno "Magliocco") je drevna crvena sorta koja se uzgaja isključivo u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija.

 

 

Često se meša sa sortom Gaglioppo (glavno crveno grožđe u Kalabriji), sa kojim ima mnogo toga zajedničkog - ove dve sorte izgledaju slično u vinogradu i obe proizvode visokoalkoholna vina sa mekim ukusom crvenog voća. Međutim, duboka boja Magliocca je u suprotnosti sa Gagliopovim svetlijom ljuskom.

 

Magliocco Canino uzgaja samo nekoliko proizvođača na delu tirenske obale Kalabrije, u provincijama Kozenca i Katancaro.

Sorta formira dugačke grozdove bobica eliptičnog oblika. Boja bobica je crna i srednje su veličine, nejednake, sa veoma voštanom pokožicom srednje debljine, boje od crvenoljubičaste do plavo-crne. Daje veoma elegantno i fino vino rubin crvene boje, sa aromama sušenog voća, harmoničnog i glatkog ukusa, niske kiselosti i dobrog odležavanja.

Relativno otporna na bolesti, sorta je, međutim, sklona da oseti posledice dužih perioda suše.

 

Grožđe je osnova jedne od novijih DOC vina Kalabrije - Terre di Cosenza, i njenih crnih vina - i suvih i slatkih "passito" stila.

Njegova uloga u DOC podvrstama varira, ali u vinima Terre di Cosenza Colline del Crati, Esaro i Donnici ova sorta je istaknuta (minimalno 60 do 70 procenata). Zajedno sa Gaglioppo (iako u različitim proporcijama) sorta se takođe može naći u vinima San Vito di Luzzi i Pollino Greco Nero.


Uparivanje sa hranom

Magliocco Canino vina dobro idu uz:

  • Braciole di maiale alla Calabrese (začinjeni svinjski kotleti u kalabrijskom stilu)
  • Tikvice punjene jagnjetinom
  • Goveđa rebarca