BENEFITI PO ZDRAVLJE OD URMI

24.02.2021.

 

Urme su plod biljke iz porodice palmi a uzgajaju se u mnogim tropskim regijama. U zavisnosti od sorte, sveže urmi su prilično malih dimenzija a boje se kre'u od svetlo crvene do svetlo žute boje. Urme Medjool i Deglet Noor su najčešće konzumirane sorte.
Urme sadrže puno važnih hranljivih sastojaka i imaju mnoge benefite po zdravlje.

 


1. Veoma su hranljive

Urme imaju izuzetan nutritivni profil profil. Pošto se uglavnom konzumiraju sušene, sadržaj kalorija veći je od svežeg voća. Većina kalorija u urmama dolazi od ugljenih hidrata. Uprkos kalorijama, urme pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Porcija od 100 grama daje sledeće hranljive sastojke:

Kalorije: 277

Ugljeni hidrati: 75 grama

Vlakna: 7 grama

Proteini: 2 grama

Kalijum: 20% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 14% preporučenog dnevnog unosa

Bakar: 18% preporučenog dnevnog unosa

Mangan: 15% preporučenog dnevnog unosa

Gvožđe: 5% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin B6: 12% preporučenog dnevnog unosa

Urme takođe imaju visok nivo antioksidanata.

 

2. Bogate vlaknima

Unos vlakana važan je za celokupno zdravlje a urme u porciji od 100 grama imaju 7 grama vlakana. Vlakna mogu koristiti digestivnom sistemu i biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog povećanja nivoa šećera u krvi nakon obroka. Iz tog razloga urme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo šećer raste u krvi nakon konzumiranja određene hrane.

 

3. Bogate antioksidantima

Ume su bogate antioksidantima od kojih imamo brojne benefite po zdravlje, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. Antioksidanti štite vaše ćelije od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u vašem telu i dovesti do bolesti. Ttri najjača antioksidanta u urmama su:

  • Flavonoidi: Flavonoidi su moćni antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju upale i proučavani su zbog potencijala da smanje rizik od dijabetesa, Alchajmerove bolesti i određenih vrsta karcinoma.
  • Karotenoidi: Karotenoidi dokazano promovišu zdravlje srca i takođe mogu smanjiti rizik od bolesti očiju, kao što je makularna degeneracija.
  • Fenolna kiselina: Poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, fenolna kiselina može pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca.

 

4. Dobre su za mozak

Konzumiranje urmi pomaže u poboljšanju funkcije mozga. Istraživanja su otkrila da su urme korisne u snižavanje inflamatornih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Visok nivo IL-6 povezan je sa većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti. Urme takođe sadrže i fosfor, koji igra važnu ulogu kao hrana za mozak.

 

5. Odličan prirodni zaslađivač

Urme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga urme su vrlo slatke i takođe imaju suptilan ukus sličan karameli. Oni čine odličnu zdravu zamenu za beli šećer u receptima zbog hranljivih sastojaka, vlakana i antioksidansa. Najbolji način da zamenite beli šećer urmama je da napravite pastu od urmi prema receptu: Pravi se mešanjem urma sa vodom u blenderu. Osnovno pravilo je da šećer zamenite pastom od urmi u razmeri 1: 1. Na primer, ako recept zahteva 1 šolju šećera, zamenićete je sa 1 šoljom paste. Važno je napomenuti da, iako urme imaju puno vlakana i hranljivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje je konzumirati ih umereno.