VELŠRIZLING

02.11.2022.

 

Velšrizling je sorta belog grođža koja se uzgaja širom centralne i istočne Evrope. Uglavnom je poznat po svojoj neutralnosti, jer najčešće daje lagana, nezanimljiva bela vina sa visokom kiselinom. Međutim, velšrizling dolazi na svoje mesto u oblasti Neusiedlersee u jugoistočnoj Austriji, gde se od njega prave slatka i teksturirana vina Trockenbeerenauslese.

 

 

Velšrizling pokriva vinograde u Mađarskoj, Severnoj Italiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Bugarskoj, Rumuniji, Sloveniji i Slovačkoj, kao i u Austriji. Poreklo sorte je centar mnogih debata: uprkos svom imenu, ona nije u potpunosti povezana sa velikim nemačkim rizlingom. „Velš“ na nemačkom znači „strano“, što verovatno isključuje germansko poreklo, a drugi sinonim, Rizling italijanski, sugeriše da bi Italija mogla biti dom ove sorte, iako je to takođe bilo veoma osporavano. Mnogi stručnjaci veruju da je domovina velšrizlinga zapravo Hrvatska, gde je poznat kao graševina i jedna je od najzasađenijih sorti grožđa u zemlji.

 

Sorta je relativno laka za uzgoj, iako preferira suvu klimu i topla tla. Velšrizling je produktivan i zadržava svoju kiselost u toplijim klimama, što ga čini pouzdanim grožđem za uzgajivače. U većini slučajeva ovo će rezultirati laganim, prilično neutralnim vinom, ali u toplim, vlažnim vinogradima koji okružuju jezero Nojzidl, može se formirati plemenita trulež botritis, što dovodi do najfinijeg izražaja grožđa. Ovde se Velšrizling često meša sa šardoneom kako bi se vinima dala težina.

 

Uspeh Velšrizlinga u Austriji doveo je do toga da se njime eksperimentiše širom sveta, a takođe, sada se prave i mnogi primeri kasne berbe.

 

Sinonimi za Velšrizling su: Rizling Italiko, Graševina, Grasica, Grašac, Laški Rizling, Banatski Rizling, Olašrizling, Rizler, Vojvodina, Velš Rizling, Borba.

 

Velšrizling najbolje ide uz sledeća jela:

  • Dalmatinski paprikaš od morskih plodova (brodet)
  • Torta sa limunom
  • Sorbe od limete