ZDRAVSTVENE KORISTI OD GREJPFRUTA

05.11.2020.

 

Grejpfrut je tropsko citrusno voće poznato po slatkom-kiselkastom ukusu. Bogat je hranljivim sastojcima, antioksidantima i vlaknima, što ga čini jednim od najzdravijih agruma. Istraživanja pokazuju da od njega možemo imati značajne zdravstvene benefite, uključujući gubitak težine i smanjeni rizik od srčanih bolesti.

 

 

1. Ima malo kalorija, a puno hranljivih sastojaka

Grejpfrut je neverovatno zdrava voćka koju treba uključiti u svakodnevnu ishranu. To je zato što sadrži visoko hranljive sastojke, a ima malo kalorija. Grejpfrut je zapravo jedno od najniže kaloričnih vrsta voća. Pruža dobru količinu vlakana, uz više od 15 korisnih vitamina i minerala. Evo nekoliko glavnih hranljivih sastojaka koji se nalaze u polovini grejpa srednje veličine:

Kalorije: 52

Ugljeni hidrati: 13 grama

Proteini: 1 gram

Vlakna: 2 grama

Vitamin C: 64% preporučenog dnevnog unosa

Vitamin A: 28% preporučenog dnevnog unosa

Kalijum: 5% preporučenog dnevnog unosa

Tiamin: 4% preporučenog dnevnog unosa

Folat: 4% preporučenog dnevnog unosa

Magnezijum: 3% preporučenog dnevnog unosa

Pored toga, sadrži moćna antioksidativna biljna jedinjenja, koja su odgovorna za mnoge njegove zdravstvene dobrobiti.

 

2. Imuni sistem ima benefite od grejfruta

Redovno konzumiranje grejpa može biti korisno za vaš imuni sistem. Cenjen je zbog visokog sadržaja vitamina C, koji ima antioksidativna svojstva a za koja je poznato da štiti ćelije od štetnih bakterija i virusa. Pored toga, nekoliko studija pokazalo je da je vitamin C koristan u oporavku od prehlade. Poznato je da mnogi drugi vitamini i minerali koji se nalaze u grejpu pružaju benefite imunitetu, uključujući vitamin A, za koji je dokazano da pomaže u zaštiti od upala i nekoliko zaraznih bolesti. Grejpfrut takođe pruža male količine vitamina B, cinka, bakra i gvožđa, koji svi zajedno deluju na unapređenje funkcije imunog sistema.

 

3. Utiče na kontrolu apetita

Grejpfrut sadrži dobru količinu vlakana - 2 grama na polovinu ploda srednje veličine. Istraživanja pokazuju da je dijeta zasnovana na voću bogatom vlaknima korisna za izazivanje osećaja sitosti. To je zato što vlakna usporavaju brzinu pražnjenja želuca, povećavajući vreme varenja. Dakle, konzumiranje adekvatnih količina vlakana može vam automatski pomoći da unosite manje kalorija tokom dana.

 

4. Grejpfrut može da pomogne u sprečavanju insulinske rezistencije i dijabetesa

Redovno konzumiranje grejpa može imati potencijal da spreči insulinsku rezistenciju, koja može dovesti do dijabetesa. Insulinska rezistencija se javlja kada ćelije prestanu da reaguju na insulin. Insulin je hormon koji reguliše mnoge procese u telu. Na primer, uključen je u mnoge aspekte metabolizma, ali je najčešće poznat po svojoj ulozi u kontroli šećera u krvi. Insulinska rezistencija na kraju dovodi do povećanja nivoa insulina i šećera u krvi, dva primarna faktora rizika za dijabetes tipa 2. Konzumiranje grejpfruta može pomoći u kontroli nivoa insulina i na taj način smanjiti mogućnost da postanete rezistentni na insulin.

 

5. Sadrži moćne antioksidante

Grejpfrut sadrži nekoliko različitih antioksidanata koji pružaju različite zdravstvene benefite, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti. Antioksidanti štite ćelije od oštećenja prouzrokovanim slobodnim radikalima, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u telu. Najvažniji antioksidanati u grejpu su:

  • Vitamin C: Moćan antioksidans rastvorljiv u vodi koji je u velikim količinama prisutan u grejpu. Može zaštititi ćelije od oštećenja koja često dovode do srčanih bolesti i raka.
  • Beta-karoten: Pretvara se u vitamin A u telu i smatra se da pomaže u smanjenju rizika od nekih hroničnih stanja, uključujući bolesti srca, rak i očnih bolesti, kao što je makularna degeneracija.
  • Likopen: Poznat po svojoj sposobnosti da spreči razvoj određenih vrsta karcinoma, posebno karcinoma prostate. Takođe može pomoći usporavanju rasta tumora i smanjenju neželjenih efekata uobičajenih tretmana karcinoma.
  • Flavanoni: Pokazalo se da njihova antiinflamatorna svojstva smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti.