MALVAZIJA BJANKA

16.05.2023.

 

Malvazija bjanka (bela malvazija) je dominantan član porodice malvazija grožđa. Upoređena je sa sortom Muscat Blanc à Petits Grains, ne samo zbog činjenice da se smatra glavnom sortom grožđa koja deli isto ime i genetski sastav. Obe sorte su glavni članovi njihovog proširenog klana, proizvedeni u širokom spektru vinskih stilova i obe imaju karakteristične arome grožđa. Malvazija bjanka se koristi za proizvodnju suvih, slatkih, penušavih i specijalnih vina.

 

 

Međunarodno širenje

Postoje brojni regionalni sinonimi za sortu Malvasia Bianca, koji odražavaju nazive okruženja u kojima se uzgaja i zbunjuju ampelografe vekovima. Može se naći u raznolikim klimama kao što je centralna obala Kalifornije do vinograda na obroncima Balkana. Još uvek se ne gaji u većoj, komercijalnoj meri na južnoj hemisferi, iako se zasadi mogu sresti u Australiji i Južnoj Americi.

 

Vinogradarstvo i vinarstvo

Vinova loza malvazije bjanke je srednje do visoke produktivnosti. Grožđe je žuto-braon boje, niske do srednje kiselosti. Kada sa vinifikuje, dobijeno suvo vino može biti veoma čisto i sveže. Međutim, prinosi moraju biti ograničeni da bi se zadržala koncentracija ukusa. Napravljena u slađim ili nesuvim stilovima, Malvasia Bianca pokazuje ukuse zrele kruške podržane notama meda i naznakom začina.

 

Povezana vina

Na Siciliji, Sardiniji i na Eolskim ostrvima, malvazija bjanka se obično proizvodi u polu-suvom pasito stilu. Ovo je složena procedura koja pojačava ukus grožđa i menja boju vina u više ćilibar i zlatnih tonova. U Kjantiju, Malvazija Bjanka se meša sa Trebijanom da bi se proizveo Vin Santo. Malvazija bjanka se uzgaja i u Hrvatskoj, Sloveniji, Portugalu, Španiji i SAD.

 

Uparivanje sa hranom

Malvazija Bjanka dobro ide uz:

  • Salata od kinoe sa kruškama, bebi spanaćem i leblebijom
  • Pileći sendvič sa sosom
  • Pica sa gorgonzolom, orasima i kruškom (slatka)