CHARDONNEY

16.11.2017.

Šardone - najpopularnije belo vino

 

Šardone je najpopularnije belo vino na svetu, a u poslednje vreme postalo je i najraznovrsnije. To je vino koje može biti jednostavno ili kraljevsko, koje je sazrevalo godinama ili vino koje može da se konzumira odmah.

Šardone je nastao u regiji Burgundija u Francuskoj, gde je ovo vino dobilo veliko priznanje zbog svoje elegancije. Ubrzo nakon porasta popularnosti Šardonea, i vinari u regiji Šampanj su počeli da uzgajaju grožđe, koristeći ga kao dominantni sastojak za svoja penušava vina.

 Iako se uzgaja u istoj zemlji, grožđe u Šampanju ima drugačije karakteristike nego grožđe koje se uzgaja u Burgundiji. Vinari su shvatili da grožđe ima jedinstvenu sposobnost za prihvati karakteristike regije i područja gde se gaji. Ne postoje dva mesta gde se uzgaja Šardone a koja proizvode potpuno isto vino, ali svaka regija smatra da se ono relativno lako uzgaja. Ovo otkriće je pomoglo brzom širenju Šardonea širom sveta.

Kako se uzgajanje grožđa proširilo, vinari su otkrili da će topla klima proizvesti Šardone grožđe koje je zrelo i puno tropskih ukusa, dok u hladnijim klimatskim uslovima grožđe ima ukuse jabuke, kao i arome pečuraka i miris opalog lišća. Uz raznovrsna grožđa, proizvode se i različita vina širom sveta, pa tako vinopije imaju Šardone za svaku sezonu i priliku.

 Pored otkrića da je grožđe prilagodljivo različitim regionima sveta, vinari su takođe otkrili da na njega utiče i sazrevanje u hrastovim buradima. Malo hrasta u Šardoneu je dobra stvar - ona ​​stvara bogat, sladak ukus koji se očekuje od Šardonea iz Burgundije, i daje samo naznaku vanile. Problem nastaje kada vino ima previše hrasta, što su primenjivale vinarije u Kaliforniji tokom osamdesetih i devedesetih godina, pogotovo one koje su proizvodile vino za masovno tržište, stvorivši tako belo vino koje je imalo ukus tečnog putera u boci, a što je izazvalo da mnoge vinopije odustanu od Šardonea.

Ova praksa je uglavnom prestala da se primenjuje širom sveta. Iako se manji broj vinarija služi ovim kako bi maskirali loš kvalitet grožđa, većina vinarija pravi Šardone sa manje hrasta, kako bi dobili onaj koji podseća na originalni Šardone iz Burgundije.