SAZNAJTE VIŠE O MAGNEZIJUMU

13.08.2020.

 

 

Šta je magnezijum?

 

Magnezijum je kofaktor u više od 300 enzimskih sistema koji regulišu razne biohemijske reakcije u organizmu, uključujući sintezu proteina, funkcije mišića i nerva, kontrolu glukoze u krvi i regulaciju krvnog pritiska. Magnezijum je potreban za proizvodnju energije, oksidacionu fosforilaciju i glikolizu. Doprinosi strukturnom razvoju kosti i neophodan je za sintezu DNK, RNK i antioksidantnog glutationa. Takođe igra ulogu u aktivnom transportu kalcijumovih i kalijumovih jona preko ćelijskih membrana, proces koji je važan za provodljivost nervnog impulsa, kontrakciju mišića i normalan srčani ritam.

Prisutan je u mnogim namirnicama, dodaje se drugim prehrambenim proizvodima, dostupan je kao dijetetski suplement a takođe se nalazi je i u nekim lekovima.

Telo odrasle osobe sadrži približno 25g magnezijuma, sa 50% do 60% prisutnih u kostima i većinom ostatka u mekim tkivima. Manje od 1% ukupnog magnezijuma je u serumu krvi, i ovi nivoi se drže pod strogom kontrolom.

 

 

Izvori magnezijuma

 

Magnezijum se nalazi u namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Zeleno lisnato povrće, kao što su spanać, mahunarke, orasi, seme i žitarice, su dobri izvori magnezijuma. U principu, hrana koja sadrži dijetetska vlakna obezbeđuje magnezijum. Takođe se dodaje u neke žitarice koje se uglavnom konzumiraju za doručak kao i druge slične namirnice. Neke vrste prerade hrane, kao što je rafiniranje zrna na načine koji uklanjaju hranljive klice i mekinje, značajno smanjuju sadržaj magnezijuma.

Mineralne i flaširane vode takođe mogu biti izvori magnezijuma, ali količina magnezijuma u ​​vodi varira u zavisnosti od izvora i brenda (u rasponu od 1 mg/L do više od 120 mg/L).

Ostali dobri izvori magnezijuma su: bademi, kikiriki, žitarice, crni pasulj, grašak, pšenični hleb od celog zrna, avokado, krompir, integralni pirinač, žitarice, ovsena kaša, pasulj, banane, losos, pileći file, govedina, brokoli, jabuka, šargarepa, morski plodovi, jaja, orasi, lešnici, proizvodi od soje…

 

 

Dijetetski suplementi

 

Suplementi magnezijuma su dostupni u različitim oblicima, uključujući magnezijum oksid, citrat i hlorid. Deklaracija dijetetskog proizvoda pokazuje količinu elementarnog magnezijuma u ​​proizvodu, a ne težinu celokupnog sadržaja magnezijuma.

Apsorpcija magnezijuma iz različitih vrsta dodataka magnezijuma varira. Vrlo visoke doze cinka iz suplemenata mogu ometati apsorpciju magnezijuma i poremetiti ravnotežu magnezijuma u ​​telu.

 

Magnezijum i zdrava dijeta

 

Ispunjenje potreba za magnezijumom prvenstveno treba da dođe iz hrane. Hrana sadrži esencijalne vitamine i minerale, kao i dijetetska vlakna i druge prirodne supstance koje mogu imati pozitivne zdravstvene efekte. U nekim slučajevima, dijetetski suplementi mogu biti korisni u obezbeđivanju jednog ili više hranljivih sastojaka koji inače mogu biti konzumirani u količinama manjim od preporučenih.