ENANTIO

30.08.2023.

 

Enantio, ranije poznat kao Lambrusco a Folglia Frastagliata (Lambrusco sa nazubljenim listovima), je sorta crnog grožđa koja se uzgaja u južnom Trentinu. Uglavnom se koristi u Valdadige Terradeiforti DOC gde se od njega može napraviti običn ili blago penušavo vino, a karakterišu ga svetlo rubin boju i upečatljive note začina i voća, posebno maline i trešnje.

 

 

U antici, Plinije Stariji je ovu sortu zvao Enantinae Uvae, a Rimljani su je veoma cenili zbog njenih lekovitih svojstava. Na prelazu iz 19. veka bila je široko zasađena na selu oko Trentina, ali je, kao što je bio slučaj sa mnogim domaćim italijanskim sortama, počela da opada u popularnosti i posledično u proizvodnji u kasnijem 20. veku.

 

Interesovanje za uzgajanje sorte Enantio među lokalnim proizvođačima obnovljeno je 1990ih godina. Do tada je u upotrebi više bila varijanta imena Lambrusko, te je od tada i ime Enantio ponovo počelo da se koristi.

 

Enantio zapravo nije povezan sa sortom grožđa Lambrusco iz Emilije-Romanje, već je autohtona sorta iz regiona Trentino – blisko je povezan sa drugim sortama te regije, kao što su Lagrein i Teroldego. Sorta je visokoprinosna i prilično otporna na bolesti, a uspeva na peskovitijim zemljištima.

 

Većina primeraka sorte Enantio pokazuje visoku kiselost i duboku boju ove sorte. Vina se mogu odležavati u hrastovini, što pojačava začinske karakteristike vina, ili ostaviti neotopljeno, čime se dobija lakše vino sa više voća.

 

Sinonimi za ovu sortu su Lambrusco a Foglia Frastagliata i Lambrusco Nostrano.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Enantio ide uz:

  • dimljeni sir od rikote (ricotta affumicata)
  • pljeskavice od divljači
  • jake, začinjene sireve