SUVO VOĆE: DOBRO ILI LOŠE?

03.03.2021.

 

Suvo voće je voće kojem je uklonjen gotovo sav sadržaj vode. Suvo grožđe je najčešća vrsta, a prate ga urme, šljive, smokve i kajsije. Dostupne su i druge vrste sušenog voća, ponekad u ušećerenom (kandiranom) obliku. Tu spadaju mango, ananas, brusnice, banane i jabuke. Sušeno voće može se održati mnogo duže od svežeg voća i može biti zgodna užina.

 

 

 

1. Suvo voće je bogato mikroelementima, vlaknima i antioksidantima

Suvo voće je izuzetno hranljivo. Jedan komad sušenog voća sadrži približno istu količinu hranljivih sastojaka kao i sveže voće, ali zgusnuto u mnogo manjem obliku. Po težini, sušeno voće sadrži do 3,5 puta više vlakana, vitamina i minerala svežeg voća. Zbog toga jedna porcija može da obezbedi veliki procenat preporučenog dnevnog unosa mnogih vitamina i minerala, kao što je folat. Međutim, postoje izuzeci. Na primer, sadržaj vitamina C se značajno smanjuje kada se voće suši. Sušeno voće obično sadrži puno vlakana i odličan je izvor antioksidanata, posebno polifenola. Polifenolski antioksidanti povezani su sa pozitivnim uticajem na zdravlje tako što poboljšavaju protok krvi, bolje zdravlje organa za varenje, smanjeno oksidativno oštećenje i smanjeni rizik od mnogih bolesti.

 

2. Suvo grožđe može smanjiti rizik od određenih bolesti

Suvo grožđe sadrži vlakna, kalijum i razna biljna jedinjenja koja pozitivno utiču na zdravlje. Imaju nisku do srednju vrednost glikemijskog indeksa i nizak indeks insulina. To znači da suvo grožđe ne uzrokuju velike skokove u nivou šećera u krvi ili insulinu nakon obroka.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje suvog grožđa može:

  •     Sniziri krvni pritisak.
  •     Poboljšati kontrolu šećera u krvi.
  •     Smanjite markere upale i holesterol u krvi.
  •     Dovesti do povećanog osećaja sitosti.

Svi ovi faktori treba da doprinesu smanjenom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

 

3. Suve šljive su prirodni laksativi i mogu pomoći u borbi protiv mnogih bolesti

Suve šljive su izuzetno hranljive, bogate vlaknima, kalijumom, beta-karotenom (vitamin A) i vitaminom K. Poznate su po svojim prirodnim laksativnim efektima. To je uzrokovano visokim sadržajem vlakana i šećernog alkohola zvanog sorbitol, koji se prirodno nalazi u njima. Kao odličan izvor antioksidanata, suve šljive mogu inhibirati oksidaciju LDL holesterola i pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka. Suve šljive su takođe bogate mineralom bor, koji može pomoći u borbi protiv osteoporoze.Takođe, suve šljive ne uzrokuju brze skokove nivoa šećera u krvi.

 

4. Urme imaju pozitivan efekat na trudnice i pomažu u prevenciji nekoliko bolesti

Urme su neverovatno slatke. One su odličan izvor vlakana, kalijuma, gvožđa i nekoliko biljnih jedinjenja. Od svog sušenog voća, oni su jedne od najbogatijih izvora antioksidanata. Urme imaju nizak glikemijski indeks, što znači da njihovo konzumiranje ne izaziva velike skokove u nivou šećera u krvi. Konzumiranje urmi takođe pozitivno utiče na trudnice i porođaj. Redovno jedenje urmi tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće može pomoći u olakšavanju širenja grlića materice, kao i smanjenju potrebe za indukovanim porođajem.

 

5. Suvo voće sadrži puno prirodnog šećera i kalorija

Voće obično sadrži značajne količine prirodnih šećera. Budući da je voda uklonjena iz suvog voća, ono koncentriše sav šećer i kalorije u mnogo manjem obliku. Iz tog razloga suvo voće ima puno kalorija i šećera, uključujući i glukozu i fruktozu.

U nastavku su primeri prirodnog sadržaja šećera u suvom voću:

  • Suvo grožđe: 59%
  • Urme: 64–66%
  • Suve šljive: 38%
  • Kajsije: 53%
  • Smokve: 48%

Otprilike 22-51% ovog sadržaja šečera je fruktoza. Ukoliko unosite puno fruktoze, to može imati negativne posledice po zdravlje, tako da pažljivo sa konzumiranjem.

 

 

6. Izbegavajte suvo voće sa dodatkom šećera (kandirano voće)

Kako bi neko suvo voće bilo još slađe i privlačnije, pre sušenja maže se dodatkom šećera ili sirupa. Suvo voće sa dodatkom šećera naziva se i kandirano voće. U više navrata se pokazalo da dodani šećer štetno deluje po zdravlje, povećavajući rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja, pa čak i karcinoma.

 

 

Kao i mnoge druge namirnice, i suvo voće ima i dobre i loše strane. Suvo voće može povećati unos vlakana i hranljivih sastojaka i opskrbiti telo velikim količinama antioksidanata. Međutim, ono takođe sadrži puno šećera i kalorija, a može da izazove probleme kada se prekomerno jede. Iih prerađeih grickalica.