MALBO GENTILE

06.12.2023.

 

Malbo Gentile je sorta crnog grožđa koja potiče iz Italije, tačnije iz regije Emilia-Romanja. Sorta je dozvoljena kao sporedna komponenta za mešanje u penušavim lambrusko vinima, ali se takođe koristi za pravljenje sortnih vina. Ona mogu biti i suva i duboko taninska, ali se češće proizvode u slatkom, pasito stilu od polusušenog grožđa.

 

 

Ovo grožđe odlikuje tamna boja i srednja veličina, a ima i deblju ljusku. Bogato šećerom i aromama, Malbo Gentile odličan je izbor za proizvodnju vina.

Malbo Gentile se može naći na obroncima širom Emilije-Romanje, jer ima tendenciju da bolje raste na većim nadmorskim visinama gde se može zadržati kiselost. To je bujna sorta, koja izgleda i ponaša se kao divlja vinova loza koja daje velike grozdove sa visokim sadržajem šećera. Ovo, zajedno sa kasnim sazrevanjem i debelom ljuskom, učinilo je sortu pogodnom za sušenje na vazduhu, a slatka crvena vina sa bogatim karakterima crnog voća su jedan od najboljih izraza Malbo Gentilea.

 

Vina izrađena od Malbo Gentile grožđa obično imaju tamnu crvenu boju, puno telo i izražene arome. Tanini su obično prisutni, ali su mekani i glatki. Ova vina često imaju note crnog voća poput šljive i tamnih bobica, te mogu biti začinjena i blago slatka.

Malbo Gentile se često koristi u proizvodnji pojedinačnih vinogradskih sorti, ali se također može mešati s drugim sortama grožđa kako bi se postigao željeni ukus i karakter vina.

 

Od sorte se proizvode i neka suva crvena vina koja pokazuju ukuse kupine i maline, arome sa mirisom ruže i tamnoljubičastu nijansu. Debela ljuska grožđa znači da tanini ponekad mogu biti neodoljivi, iako se to obično suprotstavlja starenju u hrastovini, što pomaže da se vina omekšaju pre nego što se flaširaju.

 

Uparivanje sa hranom

Sorta Malbo Gentile dobro ide uz:

  • Špagete Bolonjez
  • Čokoladni fondan
  • Stilton sir