INCOLIJA

28.09.2022.

 

Incolija (ili Ansonika) je italijanska sorta grožđa koja se uzgaja na Siciliji i u Toskani. Iako je tradicionalno najpoznatije kao sastojak pojačanih vina Marsala, sada se sve više vidi kao sveže, suvo belo vino, kako u vinima koja su mešavine i tako i u onima okij se prave od jedne sorte. Vina od incolije su umereno aromatična i imaju tendenciju da pokazuju orašaste, citrusne karaktere sa biljnim notama.

 

 

Grožđe ima dugu i komplikovanu istoriju. Smatra se da je nastalo na Siciliji i da je povezano sa drugim sicilijanskim sortama kao što su Grilo i Nerelo Maskaleze, ali drugi izvori tvrde da je Incolija povezana sa sortama grožđa Roditis i Sideritis koje potiču iz Grčke.

 

Grožđe koje nosi ime „Irciola“ pominje Plinije Stariji u „Naturalis Historia“, ali nema dokaza koji bi sugerisali da je to ista sorta. Danas se Incolija nalazi širom Sicilije, posebno u Palermu i Agrigentu. Dozvoljeno je kao mešanje grožđa u mnogim geografski yaštićenim područjima ostrva, dodajući notu orašastih plodova vinima napravljenim od Catarratto i Grillo sorti.

 

Sklonost incolije da gubi kiselost kasno u sezoni znači da je ona dugo bila sastavni deo pojačanih vina Marsala, ali su poboljšane tehnike i promene u proizvodnji vina značajno promenile mesto Incolije u sicilijanskom vinarstvu.

 

U Toskani, sorta je poznata kao Ansonika i zasađena je u priobalnoj Maremi, kao i na malom ostrvu Giglio koje se nalazi 16 km od obale. Po popularnosti parira Vermentinu, često mu se pridružuje u mešavinama kako bi se napravila jednostavna, suva bela vina dobrog karaktera.

 

Neki proizvođači u regionu prave zanimljivija vina, koristeći tehnike kao što je fermentacija grožđa na ljusci radi dodatnog ukusa, jer Ansonika ima neobično visok nivo tanina za belo vino.

 

Sinonimi za ovu sortu grožđa su Ansonika, Ansonika Bjanka, Insolia, Ncolia.

 

Uparivanje sa hranom

  • Rižoto sa pečurkama i orasima
  • Sashimi losos
  • Parene školjke sa puterom