ZARELO

01.03.2023.

 

Zarelo (Xarel-lo) je belo grožđe iz Katalonije, u severoistočnoj Španiji, i jedna je od najrasprostranjenijih sorti u regionu. Koristi se za pravljenje različitih stilova vina, ali je najpoznatiji po svojoj ulozi u penušavoj Cavi, u kojoj se obično meša sa dve druge klasične španske sorte grožđa, Macabeo i Parellada.

 

 

Na katalonskom jeziku, naziv sorte je napisan sa tačkom između (Zarel·lo), ali u drugim jezicima ovo se ili zamenjuje crticom (Zarel-lo) ili se u potpunosti uklanja (Zarello).

 

Zarel-lo je cenjen od strane vinara zbog kisele strukture koju donosi vinima, i ističe se kao jedna od najboljih španskih sorti belog vina. Ova sorta ima debelu ljusku, bogata je polifenolima, a njen sok nudi odličan balans šećera i kiselina. Takođe ima visok sadržaj antioksidanta resveratrola, kao što su pokazala zajednička istraživanja odeljenja za enologiju Univerziteta u Dejvisu i odeljenja za farmakologiju Univerziteta u Barseloni.

 

U vinogradu, loza Zarel-lo se može posmatrati kao relativno osrednja. Sorta ne pupi i ne sazreva ni rano ni kasno u sezoni i daje grožđe prosečne veličine. Sorta nije posebno izbirljiva u pogledu sastava tla i može tolerisati širok spektar klimatskih uslova, što je čini podjednako popularnom među uzgajivačima grožđa kao i kod vinara (samo nekoliko sorti mogu uspešno da zadovolje obe strane). Iz vinogradarske perspektive, Zarel-lo-ov izuzetan nedostatak je njegova povećana osetljivost na loše zametanje plodova i buđ.

 

Iako je najpoznatije kao grožđe za penušavo vino, Zarel-lo se takođe koristi u suvim stonim vinima. Ona se proizvode uglavnom oko grada Alella, samo nekoliko milja severoistočno od Barselone. Ova zanimljiva vina su veoma cenjena zbog svoje okrepljujuće, limunske kiselosti i ukusa orašastog voća. Obična vina su veoma bogate teksture, često sa blago biljnim karakteristikama na nepcu. Jedan od karakterističnih kvaliteta Zarel-lo-a koji se gaji u Aleli, kako u penušavom tako i u običnom vinu, je njegov srdačan ukus i aroma. Miris nadmašuje sveprisutniji miris cveta lipe.

 

Kao i mnoga bela grožđa, Zarel-lo ima varijantu sa crvenom ljuskom. Zarel-lo Rosada, ili Pansa Rosada kako je češće poznata sorta, nalazi se u manjim obalnim vinogradima oko Alele. Samo nekoliko najvećih proizvođača iz Alella pominje ga u svojim marketinškim materijalima, a koristi se samo u malim količinama.

 

Uparivanje sa hranom

Zarelo najbolje ide uz:

Puževe sa puterom i belim lukom

Gratinirane školjke s parmezanom

Vijetnamske letnje rolnice sa kozicama