TRAMINER

30.03.2022.

 

Traminer je naziv koji se može koristiti za označavanje brojnih drevnih evropskih sorti grožđa. Istorijski gledano, korišćen je za opisivanje germanske porodice varijanti traminera, ili kao sinonim za jednog značajnog člana te porodice, Gevurctraminera (Gewurztraminer). Istorija Traminera je duga i komplikovana, a svaka od njegovih tradicionalnih regioja koje ga uzgajaju imaju različita imena i lokalne istorije za porodicu grožđa Traminer.

 

 

Porodica traminera je veoma sklona mutacijama, baš kao i porodica pino sa kojom je blisko povezana (čiji najpoznatiji članovi su Chardonnay i Pinot noir). Različiti oblici traminera pojavili su se širom Evrope, a kasnije i u vinskim regionima "Novog sveta", i iznedrili su neka od najpoznatijih svetskih sorti grožđa; velikani kao što su Cabernet Sauvignon, Merlot i Chenin Blanc su, na kraju krajeva, potomci ranih sorti traminera. Sve ovo daje kontekst za impresivan raspon istorije i genetske raznolikosti Traminera.

 

Za ime Traminer se dugo govorilo da potiče od Tramina (Termeno), grada visoko u Alpima Alto-Adigea, iako ovu hipotezu sada snažno pobijaju razlni stručnjaci u oblasti ampelografije. Grožđe traminer se navodno uzgajalo oko Tramina oko 500 godina između 11. i 16. veka. Pred kraj srednjeg veka, prisustvo Traminera u Alzasu je dokumentovano, iako ima malo dokaza o tome kako se spustio sa planina u dolinu Rajne. Najverovatnije je da je traminer stigao u Alzas iz nemačkog Pfalca, gde je jedna posebno mirisna varijanta uzela prefiks „gevurz“ („začinjeno“ na nemačkom) i otpočelo je nasleđe Alzasa Gevurztraminera.

 

Boje i ukusi traminer vina značajno variraju u zavisnosti od toga kojoj podskupini pripadaju. Najistaknutiji primer je nesumnjivo Gevurztraminer, koji takođe daje neka od najaromatičnijih vina na planeti. Manje poznat je roter traminer tamnoružičaste ljuske (poznat i kao crveni traminer, Savagnin Rose i Klevener de Heiligenstein), koji daje intenzivno aromatična bela vina, ponekad sa blagim ružičastim nijansama.

 

Članovi porodice Traminer su se pokazali toliko genetski nestabilni da je gotovo nemoguće sa sigurnošću pratiti njihovo poreklo. Čak i beli traminer i Savagnin Blanc, koji su sada prihvaćeni kao isto grožđe, pokazuju suptilne razlike u strukturi listova u zavisnosti od toga gde se uzgajaju. Kao posledica toga, postoje bukvalno stotine sinonima za grožđe porodice traminer, a neki od njih su: Savagnin, Auvernat Blanc, Bon Blanc, Forment, Fromenteau, Gentil Blanc, Schleitheimer, Ryvola Bila.