MAKEDONSKA VINA

27.10.2021.

 

Prema brojnim arheološkim nalazima, tradicija vinarstva u Makedoniji datira još od 13. veka pre nove ere. Tradicija se nastavila tokom zlatnih vremena Kraljevine Makedonije, pa čak i nakon što su Rimljani okupirali region. Za vreme Rimskog carstva, provincija Makedonija je bila jedan od najvažnijih regiona za uzgoj grožđa i vinarstvo u celom carstvu. Sa usponom hrišćanstva, vinarstvo u Makedoniji je procvetalo, a ni osmanska invazija koja je trajala pet vekova to nije promenila. Početkom 20. veka čak je i kralj Aleksandar Karađorđević izabrao da podigne svoj kraljevski vinograd u Demir Kapiji, jednom od najplodnijih vinskih regiona zemlje. Za vreme socijalističke Jugoslavije sva vinarska imanja su nacionalizovana i spojena u 13 velikih vinarija. Međutim, vinogradarstvo je bilo izuzetak. Porodicama koje su tradicionalno bile poznate po uzgoju grožđa bilo je dozvoljeno da nastave sa proizvodnjom grožđa, ali su sve morale da prodaju nacionalnim vinarijama. To je dovelo do toga da su domaće vinarije dobile najkvalitetnije grožđe u regionu, a vino koje se ovde proizvodilo konzumiralo se u svim krajevima Jugoslavije. Deo je čak izvezen u druge evropske zemlje. Ovo je utrlo put za najveće privatne vinarije današnjice. Nakon pada socijalizma, vinarska industrija je doživela nesmetanu tranziciju, a danas ukupan izvoz vina prelazi 50.000.000 evra godišnje.

 

Glavni proizvođač vina u Makedoniji je regija Povardarje, koja se sastoji od brda i dolina koje okružuju reku Vardar. Najveći deo proizvodnje je smešten u Tikveškom okrugu koji se sastoji od dva grada, Kavadarci i Negotino. Najzastupljenije sorte vina su Vranec (crveno) i Smederevka (belo). Ako ste u poseti u septembru, ne propustite godišnji festival pod nazivom Tikveški Grozdober, koji uključuje berbu grožđa, degustaciju vina i muzičke koncerte. A kada govorimo o vinskim festivalima, kada većina zapadne hemisfere slavi Dan zaljubljenih, Makedonci slave Svetog Trifuna, zaštitnika baštovana i vinogradara. Širom zemlje se održavaju mnoge svečanosti na kojima vinari orezuju svoja vina i žele plodnu godinu.

 

Zašto je makedonsko vino tako posebno?

 

Kao što je već pomenuto, Makedonija ima bogatu istoriju i tradiciju proizvodnje vina. Najpopularnija sorta je Vranec, koja daje puno i voćno crveno grožđe koje rezultira ukusnim, suvim, tamnocrvenim vinom. Većina ovih vina se izvozi i svake godine dobija sve veću popularnost, ali ovo nije jedina vrsta vina koju Makedonija može da ponudi. Makedonija spada u III-C-b zonu za proizvodnju vina, što znači da Makedonija kao država ima između 270 i 300 sunčanih dana godišnje. Dani su topli i sunčani, dok su noći često hladne, što pomaže da se uspori sazrevanje grožđa. Jedinstvena mešavina mediteranske i kontinentalne klime u kombinaciji sa velikim površinama plodnog tla i dugom tradicijom vinarstva omogućavaju Makedoniji da bude raj za proizvodnju ukusnih, svežih belih vina, privlačno slatkih vina od ruže, pa čak i nekih penušavih vina.

 

 

Vinske sorte

 

U Makedoniji ima oko 36.000 hektara vinograda. Većina njih se nalazi u Tikveškom okrugu. Pored pomenutih vranca i smederevke, neke od najpoznatijih vinskih sorti su temjanka (ukusna, aromatična sorta grožđa koja se koristi za pravljenje ukusnog belog vina), slatki lokalni Syrah, puna, zemljana žilavka, Prokupe (tamno grožđe koje se koristi za proizvodnju divnog stonog crnog vina), graševina ili velšrizling (lokalna varijanta rajnskog rizlinga) i Rkatsiteli, belo grožđe koje se koristi za proizvodnju slatkog belog vina. U poslednjih nekoliko godina, bilo je više novih sorti vina nego ikada ranije, jer makedonske vinarije i dalje izazivaju veće interesovanje za lokalna vina na cenama vina širom sveta. To dovodi do toga da je ponuda vina na tržištu šira nego ikad. Ako ste gurman koji uvek ceni dobro vino uz obrok, u Makedoniji ćete naći mnogo dobrih stvari. Ako volite da degustirate vina, najbolji način da vidite najbolje od makedonske ponude vina je da posetite neku od mnogih vinarija širom zemlje, gde vas prati sertifikovani enolog. U isto vreme, isprobavate onoliko različitih sorti vina koliko želite. Neka od najboljih, pristupačnih vina koja morate probati su Kratošija, Tga za Jug, Aleksandrija i naravno Vranec (crvena vina), kao i Traminec, Žilavka, Temjanika i Bela Voda (bela).