MALBEK

25.10.2018.

 

 

Malbek je vino koje se naizgled niodakle pojavilo u poslednjih deset godina i ubrzo postalo jedno od najpopularnijih crvenih vina. To je crveno vino koje se lako pije, i ima sočne voćne arome.

Malbek je rođen u Francuskoj, gde se prvenstveno koristio kao grožđe za mešanje u čuvenoj Bordo mešavini vina. Dok je grožđe imalo odličan potencijal da se od njega napravi čisto Malbec vino koje znamo danas, samo je francuska regija Kaor to učinila, a do nedavno je to vino retko izlazilo izvan zemlje.

 Glavni razlog zbog koje grožđe Malbek nije uspelo da se probije i postane poznato i van Francuske, kao što je bio slučaj sa grožđem Merlo, Kaberne Sovinjonom i Pino Noarom, je to što je bilo podložno bolestima i truljenju. Koreni vinove loze Malbek nisu dobro reagovali na francusku klimu, lako je trulilo, i vinari su mogli vrlo lako da izgube ceo zasad neposredno pre nego što je bio spreman za žetvu. Ove slabe karakteristike dovele su do toga da su mnogi vinari izbegavali da sade prevelike količine grožđa, iz straha da ne ostanu bez plodova koji mogu lako da propadnu, pa su zato sadili količinu koja je bila dovoljna kako bi se dodala u mešavinu grožđa, ako zaista preživi sezonu.

Uprkos tome, sredinom devetnaestog veka, kada je grupa argentinskih vinara konsultovala francuskog agronoma Michela Pougeta koje grožđe bi trebalo da uzgajaju kako bi poboljšali kvalitet argentinskog vina, grožđe koje je on preporučio bilo je Malbek. Argentinski vinari su odneli vinove loze iz Francuske u Argentinu, prvenstveno ih sadeći u vinskom regionu Mendoza. Na toploj i visokoj nadmorskoj visini regiona, vinogradi Malbeka su uspevali, ne pokazujući ni jednu od slabosti koje su imali u Francuskoj.

Skoro 100 godina nakon što je posađen, Malbek je ostalo vino koje se konzumira u Argentini, sa vrlo malim izvozom. Kako je vino ostalo u zemlji, postajalo je sve bolje i bolje, a mnogi ljubitelji vina još uvek nisu imali dovoljno znanja o njemu. Zatim su se početkom 2000-ih godina, za vreme svetske ekonomske krize, povećale cene vina, pa su mnogi tražili povoljniju alternative i tako je došlo Malbekovo vreme.

Bilo je to vino koje nisu otkrili somalieri, već obični ljubitelji vina, koji su tražili vino koje je bilo ukusno i imalo pristupačnu cenu.

Uz ekspanziju u Argentini, Malbek su počeli da proizvode i drugi regioni, uključujući Čile, kao i Kaor, region u Francuskoj koji je sve vreme proizvodio ovo vino, i konačno je krenula potražnja za vinom i izvan njihovog malog regiona.

Ono što čini Malbek tako popularnim je to što se lako pije, bilo uz hranu ili bez nje.