ŠTA BOJA VINA GOVORI O NJEMU?

21.02.2019.

 

 

Prvi korak u degustaciji vina dešava se i pre nego što zaista probate vino. Kada sipate vino u čašu, pre nego što ga okrenete, omirišete ili probate – pogledajte ga. Razlog zašto treba da pogledate vino je njegova boja, jer ona će vam reći mnogo o njemu. Takođe, kada ovo radite, najbolje je da držite čašu vina na beloj pozadini, jer će vam to pomoći da lakše vidite nijanse boje.

 

 

Zašto nam je boja vina bitna? Prva stvar koju treba zapamtiti je da boja vina dolazi od kontakta sa ljuskom grožđa nakon što je ono ceđeno. Što vino duže dolazi u dodir sa ljuskama, to će više ljuska grožđa dati vinu njegovu boju. Na primer - ako ste skinuli ljusku sa grožđa i iscedili ga, ne dozvoljavajući mu da dođe u kontakt sa ljuskom, rezultirajuće vino uopšte neće imati boju! Zbog toga što ljuska grožđa ima mnogo osobina, kao što na primer kora narandže ima bolji ukus narandže, ili kao što ljuska jabuke sadrži više vlakana od same jabuke, tako i što duže ljuska grožđa dolazi u kontakt sa vinom, više njenih karakteristika će uticati na vino.

 

Šta nijanse belog vina govore o njemu?

 

Prvo pogledajte nijansu žute. Da li je ona veoma svetla, odnosno više providna, ili je žuta boja duboka i bogata, skoro boje kao slama? Svetla bela vina kroz koja možete da vidite su imala minimalni kontakt sa ljuskom grožđa i obično su sveža i osvežavajuća. Ova vina uglavnom nisu sazrevala u hrastovom buretu. Ako je vino tamnije i bogatije žute boje, onda je to obično dobar znak da je vino sazrelo u hrastovoj bačvi. Imaće nežan ukus, koji će biti puniji i bogatiji.

 

Šta nijanse crvenog vina govore o njemu?

 

Ista pravila važe i za crvena vina. Pogledajte nijansu crvenog vina u čaši. Ako je ono svetlo crvene boje, pa čak i ružičaste, trebalo bi da bude lagano. Možda je čak i malo kiselo ili "sveže", a to je zato što svetlija crvena boja, manja je verovatnoća da je odležalo u hrastovom buretu, a hrast je ono što pomaže da se ukus vina smekša. Kako nijansa crvenog vina postaje tamnija, bliža bojama kestenjastog i ljubičastog, vino će biti mnogo bogatije, a što tamnija i dublja boja, to znači da je vino duže sazrevalo u hrastovim buradima.