ZANIMLJIVOSTI BEOGRADA

11.06.2024.

 

Zanmljivosti Beograda - grad tradicije, kulture i borbi koje se pamte 

 

Zanimljivosti Beograda koji je grad koji nosi jedan poseban duh. U njemu je napravljen savršen spoj urbanog, modernog i starinskog, tradicionalnog koji ga čini jednom od najatraktivnijih gradova u Evropi. 

 

O njegovom značaju i razvoju govori i činjenica da je zaista postala retkost da prođete kroz Knez Mihailovu, a da za svega nekoliko minuta šetnje ne čujete i po nekoliko svetskih jezika. 

 

Njega vole i oni koji su u njemu rođeni, ali i oni koji su u njega došli ćutke, sa strahom u cipelama i strepnjom u džepovima. Kad jednom uđe u srce teško ga je isterati i uprkos svim nedaćama koje veliki grad on ostaje mesto gde se svi uvek i iznova rado vraćaju.

 

U nastavku pročitajte neke zanimljivosti o Beogradu, koje samo istinski ljubitelji ovog grada znaju.

 

Zanimljivosti Beograda koji je rušen do temelja čak 44 puta 

 

- Kroz istoriju, Beograd je grad koji se zadesio na bojnom polju čak 115 puta, a 44 puta je bio sravnjen sa zemljom i ponovo obnovljen. Sve to naravno, zbog svog strateškog položaja i osvajačkih namera vladara, kako sa Istoka, tako i sa Zapada Evrope. Stari zapisi kažu da je u V veku beogradska tvrđava u potpunosti uništena od strane Huna. Nakon toga, beogradskim ulicama se pronela legenda, da je grob hunskog vođe, Atile, koji je nosio nadimak „Bič Božiji“ upravo na mestu ušća Save i Dunava, preciznije ispod same tvrđave.

 

Beograd je grad bogate istorije 

 

- Beograd kakav poznajemo danas izgrađen je na ostacima antičkog rimskog grada Singidunuma? Pre Rimljana je prostor današnjeg Beograda naseljavalo antičko keltsko pleme, a Rimljani su bili ti koji su podigli utvrđenja grada i nazvali ga Singidunum u 1. veku pre nove ere.  Zbog svoje impoznatne istorije se Beograd ubraja među najstarije gradove u Evropi.

 

 

Zanimljivosti Beograda - grad sa 15 imena

 

 Najpre su ga Kelti nazvali Singidon, da bi kasnije postao Singidunum. Od tada, Beograd je promenio mnoga imena, a neka od njih su „Alba Bulgarica“, „Dar al Jihad“ (kuća rata), „Fehervar“, „Veligradion“, „Belgrat“, „Prinz Eugen Stadt“, „Castelbianco“, „Weisenburg“, a kao Beograd, prvi put se pominje 878. godine, u pismu koje je Papa poslao bugarskom vladaru Borisu I.

 

Zašto je vrabac simbol Beograda?

 

Tokom jednog od brojnih upada Turaka u Beograd dogodili su se strašni sukobi, a na obe strane je bilo mnogo žrtava. Nakon mučne borbe Srbi poteruju turske vojnike preko Save. Nakon uspostavljanja reda na beogradskim ulicama pronalaze malog vrapca probodenog sa čak tri strele. Od tada se on smatra simbolom Beograda, jer je dao svoj mali život za grad u kojem je živeo. 

 

Beograd je prvi imao kafanu

 

 U XVI veku u Beogradu je otvorena prva Kafana, mnogo pre nego što je to bio slučaj u drugim evropskim prestonicama poput Rima, Londona ili Pariza. 1522. godine godinu dana nakon što su Turci osvojili Beograd, nedaleko od Kalemegdana otvorena je prva Kafana čak nekoliko godina pre bilo koje druge u svetu. Kafana se i tada zvala Znak pitanja, baš kao i danas.

 

Zanimljivosti Beograda: Slavija i lov na patke 

 

Sportski duh je nešto što oduvek krasi naš narod. On se prenosio s kolena na koleno, pa ne iznenađuje što se Beograd često nazivao gradom sporta. Sportske manifestacije održavale su se vekovima unazad na ovim prostorima među kojima se istakao lov na patke! Na prostoru današnje Slavije se  XIX veku prostirala velika močvara gde su meštani uživali u lovu na patke i divlje ptice. Lovište je postojalo sve do 1879. godine kada je zemljište prodato i kasnije isušeno. Zemljište je kupio Fransis Makenzi po kome je Makenzijeva ulica dobila ime. 

 

Zanimljivosti Beograd: grad na 12 reka 

 

 

Ušće reka Save i Dunav nije jedino mesto gde kroz Beograd prolaze reke. Naprotiv, istorija Beograda nam je pokazala da kroz Beograd protiče 12 reka i podzemnih voda. Delovi podzemnih reka i potoka prolaze ispod hotela “Moskva” gde danas postoji 11 živih izvora vode. Potom i ispod Pozorišta na Terazijama. Ispod Nemanjine ulice prolazi Čuburski potok, pod Slavijom Vračarski potok, Bibijin ispod zgrade “Politike”, Mirijevski ispod Mirijevskog bulevara i Banjički ispod stadiona “Rajko Mitić”.

 

Širok asortiman proizvoda namenjen FIZIČKIM LICIMA u EDISKONT.rs prodavnici

 

Vinjak Rubin 1L Nova Flaša, saznajte više >>>

 

Ballantine's Viski Kutija 0.7L, saznajte više >>>

 

Jelen Pivo 0.5L Povratna ambalaža u paketu od 20 flaša, saznajte više >>>


Električni dispenzer za vino, saznajte više >>>

 

Viljamovka Rakija Takovo 0.7L, saznajte više >>>