UOBIČAJENE CVETNE AROME U VINU

04.07.2019.

Saznajte koje su to uobičajene cvetne arome u vinu koje će vam pomoći da otkrijete sve njegove sjajne nijanse.

 

Saznajte koje su to uobičajene cvetne arome u vinu koje će vam pomoći da otkrijete sve njegove sjajne nijanse.

 

Cvetne arome u vinu dolaze zapravo iz raznih hemijskih jedinjenja. Na primer, miris cvetova geranijuma u ​​vinu je prisustvo jedinjenja geraniola. Mnogi stručnjaci za vino govore o estrima, terpenima i tiolima. Dovoljno je reći da mi zaista ne moramo baš tačno da znamo šta su ove stvari osim da znamo: koja vina mirišu kao ruže?

 

 

Ruže

Kompleksna cvetna aroma u vinu, ruža se može naći u raznim crvenim i belim vinima. Primeri: Gewürztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Nebbiolo

 

Geranijum

Smatra se greškom kada je ova aroma u vinu prisutna u velikim količinama, jer se hemijski spoj geraniol ne javlja prirodno u grožđu pre fermentacije. Primeri: Muscat, Gewürztraminer, Torrontes, Malbec, Petit Verdot.

 

Citrusna aroma

Miris koji je veoma složen i veoma poželjan u belim vinima. Primeri: rizling, Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay.

 

Belo cveće

Suptilni cvetni miris koji prati voćne ukuse u belim vinima. Primeri: Pinot Gris, Chenin Blanc, Torrontes, Pinot Blanc, Muscadet, Semillon, Fiano.

 

Lavanda

Cvetna aroma pronađena uglavnom u crvenim vinima, slična ruži. Primeri: Grenache, Syrah, Mourvedre, Malbec, Petit Verdot, Tempranillo, Sangiovese.

 

Ljubičica

Cvetna aroma pronađena u finim crvenim vinima. Primeri: Merlot, Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, Petite Sirah, Malbec, Cabernet Sauvignon.